4 часа не стигнаха за отчета на кмета Янкова в Устово

Повече от четири часа продължи първият отчет на кмета на община Смолян Дора Янкова пред хората, живеещи в смолянския квартал Устово.

За да чуят какво е направила местната власт през мандат 2007г.-2011г., в читалище „Кирил Мадажаров” се събраха стотина устовци.

Срещата откри председателят на Общински съвет- Смолян адвокат Иван Апостолов.

Два часа кметът Янкова говори в цифри за конкретни обекти.

Следващите два часа бяха дискусии по актуални за квартала проблеми и въпроси.

 Янкова отчете мандата си като успешен с четири изпълнени обещания, които е дала през 2007г.

Най-сериозен е приносът и подкрепата в сферата на образованието, инвестиции за промяна на водна, канална и  пътна инфраструктура. С тези проекти трите основни квартала на града са станали са равнопоставени. Акцент в отчета са  усвоените средства  по европейски програми, особено за развитие на туризма.

В сферата на образованието кметът на Смолян отчете инвестиции от 10, 458 млн.лв. 8. 140 млн.лв. от тях са вложени в училища и 2,5 млн.лв. в детски градини. Парите са използвани за саниране и обновяване на материалната база.

Допълнително са предоставени 7 ученически автобуса за превоз на децата в малките населени места, с които общината подкрепя 121 пътуващи ученика.

За да се запазят по-малките учебни заведения, чието закриване би довело до допълнително обезлюдяване се заделят общински средства и за издръжка на маломерните паралелки в селата.

 Община Смолян е инвестирала средства за ремонт на басейна в 7 СОУ, където децата плуват безплатно. Със собствени средства от местния бюджет, в размер на 100 000лв. годишно се издържат планетариума и Обединения Детски Комплекс в Смолян, които в противен случай е трябвало да се закрият.

Янкова изказа гордост и от единствената по рода си кампания в страната – „Красив Смолян”. По нея ежегодно през лятото са работили по 750 средношколци. Сред постигнатите добри резултати в тази сфера е и възстановяването на изгорялото училище в село Арда.

В областта на социалната политика кметът отчете 600 работни места, открити в общината чрез Европейския социален фонд, за които местната администрация е обявена за „Работодател на 2010”г.

Ремонтирани и обновени са  4 –те социални дома в общината, развита е програмата за приемна грижа, чрез която 16 приемни семейства отглеждащи 16 деца.

Изградени са защитени жилища, продължава социалния патронаж по домовете, помагащ ежедневно на 68 души. Като допълнителна социална услуга през зимата се разкрива социална трапезария за 160 души, на стойност 60 000лв. Добре работи и програмата „Личен асистент”, обхващаща 67 души. В ремонта на пенсионерските клубове през последните години са вложени 150 000лв, а заедно с помощта за дейностите им сумата е 300 000лв. Направен е ремонт на сградата на Съюза на слепите за 72 000лв.

„Община Смолян се превърна в модел за пример в страната, когато става дума за социални услуги”, посочи Янкова и обясни, че това е политика, която в кризата се усеща най-силно от гражданите. 

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини