Да ваксинираме ли срещу грип боледуващите деца?

В димитровградските аптеки има Ваксигрип за 10,60 лв.

Хората над 65 години с хронични заболявания и децата, които често боледуват е добре да се възползват от противогрипните ваксини. Такъв е съветът на епидемиолога от Регионалната здравна инспекция в Хасково д-р Снежана Иванова. Тя препоръча имунизацията срещу грип и на хората със сърдечно-съдови, чернодробни или друг вид заболявания. За децата с чести здравословни проблеми е препоръчително, но последната дума имат родителите, поясни д-р Иванова.

Пред Dimitrovgrad.bgvesti.net специалистът припомни, че сега е подходящото време за поставяне на ваксина срещу вируса, повалящ ни зимно време. Обикновено в края на септември и началото на октомври е добре тя да се постави, за да има време организмът да си изгради имунитет.

Епидемиологът очаква, че щамовете грип, които ще "атакуват" България тази зима ще са същите като миналогодишните - два от тип А /Пърт и Калифорния/ и един от тип Б /Бризбейн/. За Хасковско това се случва в началото на годината, месеците януари и фувруари.

Специалистите съветват да се ваксинират срещу грип хронично боледуващи деца, избора е в ръцете на родителите

Проверка на Dimitrovgrad.bgvesti.net показа, че в димитровградските аптеки сега има количества от ваксината "Ваксигрип", която се харчи за 10.60 лв. Други ваксини в големи количества все още липсват или се очаква ново зареждане до дни.

Т.Милева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини