Без изследвания за остеопороза в Димитровград

Прегледи за остеопороза ще се извършват само в Хасково в кабинета на д-р Георги Кабаков

В Димитровград няма да се извършват изследвания за риска от остеопороза, такива в следващия 1 месец ще се правят само в съседно Хасково. Това заявиха от Регионалната здравна инспекция в отговор на запитвания на димитровградчанки може ли тук да се проследи костната плътност на жените.

От вчера Здравната инспеция в областния град стартира кампания, насочена към превенция от остеопороза при жените в зряла възраст. Това може да стане  в кабинета на д-р Георги Кабаков в Хасково на ул. "Търговска" 6-8 (до магазин "Волта"), етаж 2. 

Прегледите ще са в понеделник, четвъртък и петък от 14.00 до 17.00 часа. Намаление от 50% ще ползват жените, изследвали се през следващия месец. Вместо 20 лв. те ще заплащат по 10.

Остеопорозата представлява намаляване на костната плътност и се счита за едно от най-бързо прогресиращите социални заболявания днес. Предпоставки за него са рязката промяна в хормоналният баланс на организма в средната възраст, а като допълнителни причини се смятат липсата на достатъчно консумация на мляко и млечни продукти, плодове зеленчуци и друга богата на калций храна.

Жените са изложени на риск от остеопороза много повече от мъжете. По време на бременност, плодът извлича калций от костите на майката и ги отслабва във времето. Всяка втора жена пък се подлагала на диети или ограничения в храната, което допълнително влияе на костната система.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини