Д-р Желев в Димитровград: Да съхраним паметниците, без тях няма история

Първият демократично избран президент Желю Желев гостува в Димитровград днес

Да съхраним паметниците си, защото без тях няма история, това призова в Димитровград днес първият демократично избран президент на България д-р Желю Желев. Той гостува тук по покана на коалиция "Да за Димитровград", за да коментира и участието на града в проекта АТРИУМ, който обединява в туристически маршрут няколко бивши тоталитарни държави.

Д-р Желев още веднъж напомни, че подкрепя идеята паметникът на Съветската армия в София да не се руши, а да стане част от алеята на момументалното изкуство, която Димитровград подготвя.

Президентът от ерата на демокрацията призова и да бъде изграден паметник на българските войници, загинали в различни войни. Желев напомни, че е бил против разрушаването на Мавзолея на Георги Димитров, защото така се руши историята. Тогава обаче решението за съдбата на този символ е било друго. "Днес на мястото на мавзолея няма нищо интересно, само площадка за децата, но не и нещо, което да напомня за историята на страната", категоричен бе философът.

"Няма причина да се рушат паметниците, за историята няма ляво или дясно", бяха думите на лидерът на ЕНП Мария Капон, която също уважи срещата. Според нея, идва ново поколение в политиката, което разрушава стериотипите и Димитровград е типичен пример в последния мандат от своето управление.

Че подкрепя програмата за развитие на културата, заложена от коалиция "Да за Димитровград" подчертаха гостите. Всички се обединиха около мнението, че града може да се превърне в туристическа дестинация, привличаща със специфичната си архитектура.

Срещата в залата на КДК бе организирана от коалиция "Да за Димитровград"

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини