Проверяват питейни заведения дали имат лицензирана музика

Собствениците на различни заведения вече ще трябва да плащат за авторската музика, звучаща там

Съдържателите на заведенията, които ползват музикално оформление за комфорта на клиентите си вече ще трябва заплащат за това право, напомниха днес от дирекция "Общинска собственост, търговия, горско и селско стопанство" към местната администрация.

Освен в заведенията, т.нар. лицензирана музика ще трябва да звучи и в кафенета, базари, молове, пицарии, дискотеки, хотели и всякакъв вид развлекателни центрове. Това е регламентирано със Закона за авторското право, а при неспазването му ще се налагат глоби, достигащи до 30 000 лв.

Според българското законодателство, всеки обект извършващ дейност по смисъла на Търговският закон, трябва да получи съответният лиценз, ако в него звучи авторска музика. Т.нар. публично изпълнение на музикални видео и звукозаписи е регламентирано в Закона за авторското право. Министерството на културата следи за спазването на това изискване, а нужния лиценз се получава от творческите организации, защитаващи тези права.

Притежатели на сродни права са самите певци, музиканти и инстументалисти, както и музикалните продуценти. За улеснение на бизнеса, преди известно време носителите на сродни права се обединиха в организация ПРОФОН, която лицензира публичните изяви.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини