Канят на среща димитровградския бизнес с лицензирата музика

Срещата с творческото сдружение ПРОФОН е планувана за 30 ноември в зала "Гросето"

Среща между съдържателите на заведения, хотели, търговски обекти, центрове и др. с представители на творческото сдружение ПРОФОН ще се състои на 30 ноември в зала "Гросето" в Димитровград. Идеята е да бъде дадена повече гласност на инициативата за използването на т.нар.лицензирана музика в подобен род търговски обекти, коментираха от общината.

Както вече информирахме, съдържателите на заведенията, които ползват музикално оформление ще трябва заплащат за това право.  Това е регламентирано със Закона за авторското право, а при неспазването му ще се налагат глоби, достигащи до 30 000 лв.

Според българското законодателство, всеки обект извършващ дейност по смисъла на Търговският закон, трябва да получи съответният лиценз, ако в него звучи авторска музика.

Т.нар. публично изпълнение на музикални видео и звукозаписи е регламентирано във въпросния Закон за авторското право. Лиценз се получава от творческите организации, защитаващи правата на изпълнителите, а за това следят специалистите от Министерството на културата.

Притежатели на сродни права са самите певци, музиканти и инстументалисти, както и музикалните продуценти. Преди известно време носителите на сродни права се обединиха в организация ПРОФОН, която лицензира публичните изяви. Творческото сдружение сега дава възможност на местния бизнес да сключи за лицензиране на сродни права, както изисква законодателството.

Dimitrovgrad.bgvesi.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини