В Димитровград: Предлагат решение на казуса с данъците на колите със стари номера

Как да се облекчи работата на отдел Приходи по отношение на данъците на автомобилите със стари номера, предлага Тодор Ташев в докладна до ОбС

Димитровград да стане първата община в България, която ще се опита да свали от отчет всички автомобили със стари регистрационни табели. Това предлага в докладна записка общинският съветник от групата на "Да за Димитровград" адвокат Тодор Ташев, идеята ще бъде коментирана на първото работно заседание на ОбС идния четвъртък, 24 ноември. 

Пред Dimitrovgrad.bgvesti.net вносителят Ташев поясни, че тези автомобили КАТ са свалили служебно от отчет още преди пет години,
но те продължават да се водят в регистрите на тукашния отдел "Приходи".

Освен това, колите се третират така, сякаш за тях се дължи налог въпреки, че в закона ясно е посочено, че данък плащат само собствениците на возилата, които са регистрирани за движение по пътната мрежа на България. След като и КАТ е снел от отчет тези коли, те са с невалидна регистрация и всеки, който управлява такъв автомобил подлежи на санкция, поясни още Ташев.

От тази гледна точка, според него се влиза в противоречие със закона да се изисква заплащане на данък за тези превозни средства. Според адвокатът, в огромната си част такива коли са предадени за унищожаване още през 90-те години на миналия век. Ташев е изчислил, че в Димитровград от около 1 000 души се търси налог от вече излезнали от употреба коли.

За тази цел съветникът предлага конкретна поцедура как да реагира отдел "Приходи", за да изчисти този проблем своевременно. За тази цел може да се вземат справки от МВР за служебно отписаните коли от 1.06.2006 г. и за регистрираните след тази дата автомобили на територията на общината. Ташев се надява новосформираният ОбС - Димитровград да вземе решение по казуса и да довърши започнатото от предишната управа на Общината.

Съветникът в новия ОбС Тодор Ташев смята, че с докладната ще се изчисти един дългогодишен казус
Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини