Настаняват пет димитровградски сираци в първия в хасковско Център от семеен тип

Директорът на дирекция Хуманитарни и социални дейности Милена Тодева

Първият в областта Център за настаняване от семеен тип, който се намира в общинско жилище в Димитровград ще бъде официално открит в понеделник, 21 ноември, каза шефката на Хуманитарната дирекция в общината Милена Тодева.

За тази цел тук ще пристигне зам.социалният министър Валентина Симеонова, която ще пререже лентата на ремонтирания по проект "Красива България" център. 52 362 лв. бяха отпуснати по проекта, с 21 553 лв от фонд "Социална защита" е направено обзавеждането на жилището за сираци.

Там в семейни условия ще се отглеждат засега пет деца от Димитровград, които до момента са били настанени в хасковските домове "Асен Златаров" и "Надежда". Трите момичета и двете момчета на възраст между 4 и 9 години.

Едно от тях ще посещава детска градина "8 март", а останалите училище "Пенчо Славейков". За малчуганите ще се грижи денонощно екип от трима специалисти, които ще се опитат да създадат семейна среда за отглеждане на сираците, поясни Тодева. Жилището разполага със спални с по две легла, хол и кухня, където децата ще помагат при подготовката на храната.

Шефката на Хуманитарната дирекция съобщи още, че от 1 октомври издръжката на Центъра става делегирана от държавата дейност. Пред зам.министър Симеонова Тодева смята да повдигне въпроса за повишаване режийните на сираците в България. На този етап много трудно парите, отпускани на един сирак покриват нуждите на тези деца, убедена е Милена Тодева.

Центърът от семеен тип ще се помещава в блок 9 на бул."Д.Благоев" в бивш общински апартамент

Т.Милева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини