Болни отказват да се лекуват след смъртните случаи на родилки

В последните месеци се развихря кампания срещу цялото медицинско съсловие, на моменти достигаща до истерия. Болни са в стрес и масово отказват да бъдат оперирани, да се ползва упойка, а бременни се страхуват от предстоящите си раждания. Това заявиха представители на Българския лекарски съюз (БЛС) и на големи болници на пресконференция, за да защитят съсловието от нападките, последвали смъртните случаи на родилки. Според тях основният проблем е сгрешената реформа в здравеопазването, липса на връзка между доболнична и болнична помощ и липса на адекватно финансиране.

"Случват се грешки. Лошото е, когато грешката е умишлена и по-лошото - когато е причинена от некомпетентност или даден лекар реши да извърши нещо, което не е в негова компетенция. За такива хора няма как да има прошка, но когато 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата и 365 дни в годината българските лекари изпълняват своите задължения, не знам за кого е от полза да бъдат така нападани", заяви председателят на БЛС Цветан Райчинов, цитиран от БГНЕС.

Той съобщи, че от началото на годината в България са починали шест родилки. По данни на НСИ през 2010 година починалите жени по време на бременността, раждането и послеродовия период са също 6. Средната майчина смъртност според Световната здравна организация у нас е 13 жени на 100 000 раждания, в Румъния - 27, във Великобритания - 12, в САЩ - 24, във Франция - 8,
в Австрия и Белгия - 5, в Гърция - 2.

Райчинов обаче изтъкна, че за последните две години са влезли в сила пет присъди за отнемане на лекарски права за срок от 1 до 3 години. Само от началото на годината прокуратурата е образувала 16 000 проверки срещу болници и лекари, а от които само 104 са преминали в досъдебно производство.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини