Иво Димов: Председателският съвет отнема функциите на ОбС в Димитровград

Председателският съвет има по-скоро консултативни функции, каза кметът Иво Димов

Пет докладни, автор на които е кметът Иво Димов са били отхвърлени вчера на председателски съвет, където се уточнява дневния ред на предстоящата на 15 декември сесия на ОбС-Димитровград. За това съобщи пред журналисти днес самият градоначалник. Той не е имал възможност да присъства на събирането на председатели на сесийни групи заради ангажимент в София, но уточни, че по закон те имат право да определят коя точка къде да бъде ситуирана.

Според Димов, обаче този съвет има по-скоро консултативни функции. Председателите на групи нямат право да отхвърлят докладни и това не е записано никъде, смята градоначалникът. Той е на мнение, че по този начин се игнорира ролята на Общинския съвет. "Ако председателите на сесийни групи имат такива права, какъв е смисъла ОбС да се събира и да дискутира", каза Димов. Той изрази надежда, че решението не е на политическа основа, като се има предвид, че против докладните са гласували председателите на групи в ОбС Сашо Спасов, Катя Панева и Петър Томов.

Тези докладни са минали през постоянните комисии към ОбС и за тях има определено становище, допълни кметът. Той смята, че сред отхвърлените докладни има важни и не чак с такова голямо значение.

"Важна за мен е докладната, свързана с подробния устройствен план в землищата на Черноконево, Великан и Меричлери, касаещ фирма "Каолин". Това е структуроопределящо предприятие за община Димитровград, каза Димов и допълни, че в докладната е предложил на общинските съветници да се променят част от земеделските земи в района на село Великан в друг вид, за да продължи предприятието да функционира нормално.

Допълнение на програмата за управление и разпореждане с общинска собственост за 2012 година е другата според кмета, неясно защо отхвърлена докладна на председателския съвет. "Тази докладна е важна да се приеме на сесията идния четвъртък, защото е свързана с бюджета на общината за следващата година", допълни градоначалникът. В нея има обекти, които от могат да предложат за продан догодина. Тук има доста земеделски земи и ако докладната отпадне, значи се спират интересите на  в тази област тук, убеден е Димов.

Да бъдат предложени за продажба обособени части от сградата на бившия партиен дом, е една от отхвърлените докладни на кмета Иво Димов

Той допълни, че е предложил на общинарите да се продаде обособена част от срадата на бившия партиен дом в Димитровград, където сега се помещава Райония съд. Причината е, че освен двамата нотариуси, никой в тази сграда не плаща наем и всичко като поддръжка е на гърба на общината. "Ако и тази докладна не бъде разгледана и приета ще ни бъде много трудно да напаснем бюджета за догодина", прогнозира Димов.

Друга от не получилите одобрение докладни записки касае нова наредба за реда и управлението на Общинските предприятия. Такава наредба бе в дневния ред на последната сесия, но председателят на ОбС Стефан Димитров я оттегли. "Не виждам причина едната наредба да се разглежда на сесия, а другата да се отхвърли от дневния ред", каза Димов. Кметът не вижда и каква е причината да не бъде одобрена в дневния ред и докладната за преотреждане на терени за нови гаражни клетки на територията на града.

"Аз по закон имам право да внеса на сесия тези докладни като извънаредни, а дали ще ги одобри Общинския съвет в дневния ред, това не мога да кажа", каза в заключение Иво Димов. На първата си пресконференция като кмет Димов допълни, че според него отхвърлянето на тези докладни е прецедент и никой няма изгода от това.

Попитан в какво състояние е заварил Общината след като пое управлението й, кметът отговори, че е намерил работеща и подготвена администрация, а по отношение на финансовото състояние и бюджета коментар ще направи на по-късен етап. Кметът бе категоричен, че може и да не вземе предвид в пълния му вид писмото на вицепремиера Симеон Дянков за съкращения в администрацията с 15%.

Т.Вълчева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини