17 °C

Иво Димов: Председателският съвет отнема функциите на ОбС в Димитровград

Председателският съвет има по-скоро консултативни функции, каза кметът Иво Димов

Пет докладни, автор на които е кметът Иво Димов са били отхвърлени вчера на председателски съвет, където се уточнява дневния ред на предстоящата на 15 декември сесия на ОбС-Димитровград. За това съобщи пред журналисти днес самият градоначалник. Той не е имал възможност да присъства на събирането на председатели на сесийни групи заради ангажимент в София, но уточни, че по закон те имат право да определят коя точка къде да бъде ситуирана.

Според Димов, обаче този съвет има по-скоро консултативни функции. Председателите на групи нямат право да отхвърлят докладни и това не е записано никъде, смята градоначалникът. Той е на мнение, че по този начин се игнорира ролята на Общинския съвет. "Ако председателите на сесийни групи имат такива права, какъв е смисъла ОбС да се събира и да дискутира", каза Димов. Той изрази надежда, че решението не е на политическа основа, като се има предвид, че против докладните са гласували председателите на групи в ОбС Сашо Спасов, Катя Панева и Петър Томов.

Тези докладни са минали през постоянните комисии към ОбС и за тях има определено становище, допълни кметът. Той смята, че сред отхвърлените докладни има важни и не чак с такова голямо значение.

"Важна за мен е докладната, свързана с подробния устройствен план в землищата на Черноконево, Великан и Меричлери, касаещ фирма "Каолин". Това е структуроопределящо предприятие за община Димитровград, каза Димов и допълни, че в докладната е предложил на общинските съветници да се променят част от земеделските земи в района на село Великан в друг вид, за да продължи предприятието да функционира нормално.

Допълнение на програмата за управление и разпореждане с общинска собственост за 2012 година е другата според кмета, неясно защо отхвърлена докладна на председателския съвет. "Тази докладна е важна да се приеме на сесията идния четвъртък, защото е свързана с бюджета на общината за следващата година", допълни градоначалникът. В нея има обекти, които от могат да предложат за продан догодина. Тук има доста земеделски земи и ако докладната отпадне, значи се спират интересите на  в тази област тук, убеден е Димов.

Да бъдат предложени за продажба обособени части от сградата на бившия партиен дом, е една от отхвърлените докладни на кмета Иво Димов

Той допълни, че е предложил на общинарите да се продаде обособена част от срадата на бившия партиен дом в Димитровград, където сега се помещава Райония съд. Причината е, че освен двамата нотариуси, никой в тази сграда не плаща наем и всичко като поддръжка е на гърба на общината. "Ако и тази докладна не бъде разгледана и приета ще ни бъде много трудно да напаснем бюджета за догодина", прогнозира Димов.

Друга от не получилите одобрение докладни записки касае нова наредба за реда и управлението на Общинските предприятия. Такава наредба бе в дневния ред на последната сесия, но председателят на ОбС Стефан Димитров я оттегли. "Не виждам причина едната наредба да се разглежда на сесия, а другата да се отхвърли от дневния ред", каза Димов. Кметът не вижда и каква е причината да не бъде одобрена в дневния ред и докладната за преотреждане на терени за нови гаражни клетки на територията на града.

"Аз по закон имам право да внеса на сесия тези докладни като извънаредни, а дали ще ги одобри Общинския съвет в дневния ред, това не мога да кажа", каза в заключение Иво Димов. На първата си пресконференция като кмет Димов допълни, че според него отхвърлянето на тези докладни е прецедент и никой няма изгода от това.

Попитан в какво състояние е заварил Общината след като пое управлението й, кметът отговори, че е намерил работеща и подготвена администрация, а по отношение на финансовото състояние и бюджета коментар ще направи на по-късен етап. Кметът бе категоричен, че може и да не вземе предвид в пълния му вид писмото на вицепремиера Симеон Дянков за съкращения в администрацията с 15%.

Т.Вълчева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 17.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Справяте се много добре със задачите си днес и съвсем естествено се радвате на впечатляващи резултати. Усилията ви по разрешаването на даден проблем най-сетне се увенчават с успех. Ваш партньор може дави даде много ценна идея. Заслужава си да помислите за осъществяването й. Вечерта може да бъде много по-приятна, ако я споделите с приятели. Условията за това са идеални, но поемете вие инициативата.
17 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Не се поддавайте на изкушението да напътствате, оценявате и съдите. Във ваш интерес е да запазите добрия тон и ще спечелите. Имате перспективни планове, остава да намерите подходящите хора, с които да ги реализирате. Професионална оферта ще провокира активността ви в стремежа да спазите договорените срокове.
17 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Без да се притеснявате от ничие мнение, открито ще изразите отношението си към нещата и хората, носещи ви спокойствие и душевен комфорт. Ще ги приобщите към себе си и заедно ще сътворите нещо значимо. Материални придобивки за по-напористите от вас, но и другите ще има какво да ги радва.
17 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви днес ще е свързана с различни срещи и ангажименти, и от вас ще се изисква да бъдете готови по всяко време да реагирате адекватно на ситуацията. Възможно е в последния момент да ви се наложи да промените част от плановете си, но нека това не ви тревожи. Скорошните финансови постъпления ще компенсират времето ви напоследък.
17 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще се наложи да решавате проблеми предизвикани от ваши близки. Това може да отнеме голяма част от времето ви днес. Опитайте да разберете всяка от двете страни, но в никакъв случай не се изкушавайте да съдите. Праволинейността ви ще е достатъчна за да обърнете в положителна посока развитието на конфликта.
17 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Ще бъде добре, ако умеете да използвате подкрепата на звездите, разчитайки знаците на съдбата. Вашият оптимизъм е най-големият ви коз. Предстои ви добро представяне на изпити или на друго важно събитие за вас. Иска ви се да подновите дома си, сега е момента да го направите, увличайки и близките си в това начинание.
17 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Делови причини могат да променят плановете ви за деня. Решаване на финансов въпрос ще ви направи активни, но случаят не е за изпускане. Амбицирани сте да дадете всичко от себе си, осигурявайки си по-добра печалба. Близките ви ще поемат от грижите по дома, предвид заетостта ви.
17 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
От днес ще започне процес на преобразувание на работното ви място, който е наложителен за постигането на по-високи резултати. Включете се активно в тази акция, тъй като със сигурност бихте могли да бъдете много полезни. Предстои ви важен разговор, в който ще трябва добре да изложите позициите си. От това ще зависи вашият бъдещ авторитет.
17 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Доста емоции ви се събират напоследък, затова днес си починете и не мислете за работа. Въпреки, че не е характерно за вас, помързелувайте и се отдайте на любимите си занимания. Отношенията ви с вашия партньор са спокойни и безоблачни.
17 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изпълнени сте с добри намерения и от вас зависи те да се случат. Търсещите разнообразие ще имат срещи и ще се радват на приятелска компания. Започнатата подготовка по важна задача върви към края си. Предстои ви същинската работа и това ще ви ангажира цялото внимание.
17 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Възможни са промени, които няма да са в негативен план. Денят не е подходящ за финансови сделки и каквито и да е операции, свързани с пари. От вас струи бодрост, която се предава и на околните. Мислете за красиви неща и светът ще ви отвърне със същото. Нямате основания за недоволство.
17 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Грижите по семейството не спират за вас. И днес ще се занимавате с чуждите проблеми, а своите ще пренебрегнете. Намерет време за себе си. Имате нужда да се погрижите както за здравето си, така и личните си предпочитания. Всяко пренебрежение може да ви изведе от кондиция и да ви навреди.
17 юни 2021
Последни новини