Стефан Димитров: Когато се вземат решения, трябва да е ясно за какво става дума

Председателят на ОбС Стафен Димитров се обоснова защо са отхвърлени петте докладни на Иво Димов

Няма точка, внесена от Иво Димов, която да е отхвърлена на председателски съвет и да не може да бъде гледана на сесия, каза председателят на ОбС Стефан Димитров, потърсен за коментар на проведеното снощи заседание. Има точки, които са с по-голяма важност и сме ги оставили за следваща сесия да бъдат разгледани, допълни Димитров. Това е в правомощията по закон на председателя на Общинския съвет и той определя дневния ред, смята още шефът на местния парламент.

Иво Димов е внесъл доклада, в която се казва, че Общинският съвет упълномощава кмета да взема решения, касаещи разрешителните за водоползване на водни обекти без това да минава през сесия. Димитров смята, че има противоречие, защото в изложението на докладна Димов е цитирал закона, където се казва, че такива разрешителни се издават от кмета на общината след решение на местния парламент.

С един глас "за" и четири "против" на председателски съвет вчера е била отхвърлена и докладната, която дублира наредбата за организация и дейността на Общинските предприятия в Димитровград, поясни Димитров. "Сами разбирате, че не може в един дневен ред да има две точки за едно и също нещо", каза Димитров като припомни, че същата докладна е била внесена от него на предишната сесия на 24 ноември.

Следващата отпаднала от дневния ред докладна е свързана с учредяване на ползване на нежилищни обекти -гаражи чрез търг, припомни шефът на ОбС. По думите му, отново е било взето принципното становище да не бъде разгледана точката на сесията на 15 декември. "Вие знаете, че в нашия град има разположени много гаражни клетки, те трябва да бъдат прецизирани. Няма логика големите озеленени пространства и зелени площи, които имаме да бъдат покрити с гаражи. Да, имаме такива, дали е грешка или не аз, не искам да съдя. В случая идеята беше още веднъж комисията по ТСУ и другите комисии да разгледат своята политика от гледна точка на поставянето на гаражни клетки", митивира се Димитров.

Няма логика зелените площи в нашия град да се потъпкват с още нови гаражни клетки, мотивира се Стефан Димитров

 Част от председателите на сесийни групи не са се съгласили с точка за допълнение на програмата за управление на общинската собственост, припомни шефът на ОбС, като каза, че той лично е подкрепил тази точка и е гласувал "за". "Въпреки това, съм съгласен със становището на останалите колеги, защото в допълнението има няколко спорни момента", посочи Димитров. Според него, основното е предложението за продажба на първия и втория етаж на бившия партиен дом, където не е записано колко квадрата от тази сграда ще се предлагат за продажба. Когато се взема решение, трябва да е ясно определено за какво става дума, заяви Стефан Димитров.

Последната от отхвълените докладни, предложени в дневния ред от Димов касае подробен устройствен план за землищата на кв.Черноконево, село Великан и град Меричлери, свързан с фирма "Каолин". "Това което ние искаме, за да не се получават грешки е кмета на общината на общоградско събрание да заяви причините поради което е допусната тази докладна", каза председателят на ОбС. "Причина не може да бъде искането, подадено от страна на "Каолин", че се настоява за преотреждане на терен, а трябва да има ясно определено виждане на кмета и съответно на Общинския съвет", категоричен бе Димитров.

В нито една от отпадналите на председателски съвет докладни няма нищо политическо, каза в заключение Димитров. Според него, ОбС не е безотговорен орган, който има за цел общината да не се развива. Напротив, всички ние 33-мата общински съветници искаме града да върви напред, допълни шефът на ОбС.

Т.Милева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини