Димитровград се сдоби с първия професионален приемен родител

Екипът на Центъра за обществена подкрепа отчете днес какво е свършил за 10 -месечната си дейност в Димитровград

Почти 90% сигурно е, че на издръжка от държавата ще премине от 5 януари Центъра за обществена подкрепа (ЦОП) в Димитровград, каза директорът на Хуманитарната дирекция към общината Милена Тодева. Тя е и ръководител на проекта, който реализира дейностите към ЦОП в продължение на 10 месеца.

Днес и утре е заключителната конференция, която представя резултатите от работата на мястото, прелагащо различни социални услуги. Разработката бе по линия на ОП "Развитие на човешките ресурси", а стойността й е 144 034 лв. Услугите стартираха реално през април тази година, самия център се помещава в бившето училище "Климент Охридски"

98 са към момента потребителите на ЦОП, които се възползват от услугите на специалистите там. А те са- работа с деца с отклоняващо се поведение, такива с риск да отпаднат от училище, малчугани, жертви на насилие, деца, напускащи институции, такива употребяващи наркотици и др.

В рамките на близо година работещите там са се занимавали и с обучение на приемни родители и осиновители, както и с бременни жени, които има риск да изоставят децата си. Ръководителят на центъра Таня Иванова отчете, че вече е факт и първият приемен професионален родител в Димитровград, който оглежда две деца. В момента още един такъв се обучава от специалистите в центъра.

Ръководителят на Центъра Таня Иванова

Обмяна на опит с други подобни организации в Пловдив и Ямбол е сред свършеното от димитровградските специалисти. 256 са консултациите, които ЦОП е предоставило на деца, родители и пострадали, като е обхваната цялата община. Като плюс от центъра отчитат съвместната работа с полиция, детска педагогическа стая, отдела за закрила на детето, училищата и други организации. Минус обаче е липсата на мобилен екип, който да откликне на проблеми в отдалечените населени места на общината, допълни Таня Иванова. По тази причина според нея са отпаднали 28 от подадените към ЦОП сигнала за различни проблеми по селата.

Децата, ползващи услугите на ЦОП са започнали занимания по рисуване, грънчарство и театър, в зала "Гросето" бе показана част от изработеното от децата в риск

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини