Финландци в Димитровград, черпят опит от тукашното образование

В Димитровград финланските гости посрещна експертът в общината Валери Славов /в средата/, до него е координаторът на проекта Веселина Павлитова

Група от финландци от град Лаука посетиха днес Димитровград, за да се запознаят с работата на Общинския ученически парламент към тукашния Детски и младежки център. Чуждите гости са на визита в съседно Хасково, където си партнират по проект с Регионалния образователен инспекторат, Хасковската езикова гимназия и местна фондация.

Целта на разработката е да сравни образователните системи на България и Финландия чрез различни срещи и мероприятия. Идеята е да се насърчи и доброволчеството сред младите хора, обясни Веселина Павлитова, координатор на проекта от българска страна. Тя не изключва възможността в рамките на разработката да бъдат посетени и училища от община Димитровград, сред които тези в селата Крепост и Ябълково. Че има сантимент към бригадирския град и учебните заведения тук, подчерта Павлитова.

В рамките на първата визита по проекта в региона 11 финландци се срещнаха с ученици от димитровградската езикова гимназия, които са победители в Националната олимпиада по гражданско образование. Преди това те изслушаха презентация на представители на Детския и Младежки център в Димитровград, за стореното от Общинския ученически парламент през изминалата година. Гостите от скандинавската държава получиха за спомен от Димитровград календар с картини на художниците от Пленер 2011 и фотоаблум.

Финланците получиха за спомен от Димитровград календар с картините от Пленер 2011 и фотоалбум
Представителят на Общинския ученически парламент Диана Полихронова/в дясно/ представи работата на Ученическия парламент
Представителите на Общинския ученически парламент

Т.Вълчева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини