2011-та в Димитровград: Нов кмет, протести и Голямата пейка

Хубава или лоша, 2011-та година за Димитровград ще се запомни с избора на нов кмет и съветници, много  проекти и почти толкова открити обекти, протести, пожарът в ресторант Кронос, Голямата пейка. Опитахме се да съберем по-важните събития за годината в следващите редове, без да имаме претенции, че сме обхванали всичко. Припомнете си ги и вие:

Годината за Димитровград започна с раждането на първото бебе - в местното АГО проплака малкият Кристиян. Още в първата седмица на януари ни нападна хепатит, гледахме слънчево затъмнение, а на Богоявление Христовия кръст от река Марица извади 18-годишния Димитър Даневски.

В средата на месеца ни посети премиерът Бойко Борисов, за да пререже лентата на новата пречиствателна станция за отпадни води, строена с Европейски пари. Първият месец на 2011-та бе пълен и с добри новини за града и жителите му.  Стана ясно, че централна градска част – бул.”България” става паметник на архитектурата и че в парк Марица ще се изгражда киноложки център.

Димитър Даневски извади Христовия кръст от Марица на 6 януари

Началото на февруари ни изненада с топло и почти пролетно време. На фона на това обаче новините не бяха никак “розови”. Край комплекс МБК между Хасково и Димитровград в пътен инцидент смъртта си намериха двама млади хора, а на 17-ти същия месец пак при катастрофа загина д-р Веселин Русев. В средата на месеца хлябът скочи до 1 лв, а за празника на Св.Харалампи дядо Николай навести Черногорово. Димитровград прие бюджет на надеждата. За учениците февруари бе месеца на грипната ваканция и множеството регистрирани случай на пневмонии.

Март започна с по-скъпо билетче до Хасково и с гости от братска Русия в Димитровград. Пижо и Пенда посетиха димитровградския пазар, а два дни по-късно сведохме глави пред 3 март и Освободителите. Общинския съвет се съгласи в Димитровград да бъде изградено мини футболно игрище по линия на БФС, а пак през март стана ясно, че Японското правителство ще ни отпусне безвъзмездно пари за ремонт на градината в Меричлери. Третия месец на 2011-та ще се запомни и със стачките в БДЖ, както и поредното недоволство на жителите на Сталево, заради липсата на ЖП надлез. Протестираха и димитровградчани с автомобили срещу високите цени на бензина. Новата и недовършена автогара получи концесионер, а майките-стая за кърмене.

Поскъпна билета до Хасково в началото на март 2011-та

Не на шега в началото на април търговците на атракциони и колички в центъра осъмнаха с намалени такси. В унисон с настъпващата пролет се раздвижи и културния живот в Димитровград с театрални постановки, изложби и концерти. На този фон стана ясно, че за десетилетие  жителите на бригадирския град са се стопили с 10 000 души. В средата на месеца пожар изпепели ресторант “Кронос”, причините и до днес не са огласени. На Цветница в парк Марица бе поставено началото на алеята на новия живот, където с дръвче се сдобиха всички деца, родени след 2010-та година. Пак праз април театърът в Димитровград стана от държавен общински.

Пожар избухна в ресторант "Кронос" през април

С нова, по-висока цена на водата посрещнаха май димитровградчани. Причината бе в такса ”пречистване”, която се калкулира към цената заради работата на Пречиствателната станция за отпадни води. В началото на месеца Община Димитровград бе отличена за добро управление, а по късно влезна и в Европейски туристически маршрут. В града се проведоха традиционните празници на поезията, пак по същото време стана ясно, че реколтата от череши тази година ще закъснее. Края на пролетния месец бе белязан от традиционните абитуриенски балове. На 22 май си избрахме и Мис Димитровград- Антонина Нинова.

Поредния проект стартира в Димитровград на 1 юни, той бе свързан със социалното включване на над 90 деца от града и общината. Залата на театъра стана сцена на поредното издание на фестивала “Златен извор”, а село Горски извор приюти състезание по мотокрос. Началото на юни бе времето на усилени ремонти по улиците и няколко детски градини в общината. На 9 юни в Димитровград гостува президентът Георги Първанов, за да участва в научна конференция, а село Райново събра алтернативни кинолюбители. Същия месец партиите се раздвижиха предизборно и част от тях обявиха кандидатури за кметове и съветници. Скромно започна и жътвата в димитровградско, производителите се молеха за дъжд. През юни останахме без паяк, заради липса на лиценз за товарни превози. Факт е, че и до днес той не работи.

Президентът Първанов гостува в Димитровград на 9 юни

В първите дни на юли стана ясно, че догодина край Марица ще се прави екофестивал с пари по Европейска програма, а министър Плевнелиев ни даде 300 000 евро за асфалтиране на улиците в Черноконево. В крими сферата мъж от Бодрово бе залят с киселина, а в Добрич бе спипан наркотрафикант, крил се там с години. Рокери обикаляха България и рекламираха Димитровградския пазар. Пак през юли тръгна подписка за издигане кандидатурата на Стефан Димитров за втори мандат, а името на депутатът Иво Димов изплува като кандидат-градоначалник, издигнат от ГЕРБ.

Консултации за свикване на Общинска избирателна комисия белязаха началото на месец август. Те протекоха не много гладко и с няколко поредни заседания. През същия месец стана ясно, че водата в димитровградския басейн е замърсена и той затвори. Почетохме и бригадирите и тяхното движение, а на всеки ъгъл в града бяха сложени позитивни мисли. Културното събитие на този месец бе Пленера на художниците от различни краища. Безспорно, август бе месеца, в който Димитровград се прочу с Голямата пейка, дълга 6 метра и висока 2,40 метра. В края на летния месец започнаха и регистрациите на партии и коалиции за участие в Избори 2011, техният брой достигна 40 . Пак по същото време трагедия разтърси града –мъж уби съпругата си и сложи край на живота си. Драмата се разигра в апартамент на бул.”Благоев”

Общинската избирателна комисия бе най-посещаваното място в края на август

Септември ще се запомни с празника на града, шоуто с фенерите и разнообразната програма за тържествата. Същия месец ОбС проведе последното си за този мандат заседание и се отчете. Поредната здравна служба бе открита в Голямо Асеново, а учебната година в общината започна без приемни училища. Заваляха първите регистрации за предстоящите местни избори, броят на кандидатите за кмет нарастна на 8. В края на септември премиерът Борисов пак навести Димитровград, този път за да открие обновения път между кварталите “Мариино” и “Изток”.

Чудотворната икона на Богородица Златна ябълка посрещна града ни в началото на октомври и в разгара на предизборната кампания. По същото време хлябът поевтиня с 20 стотинки, а в Димитровград пристигнаха куп доброволци от чужди страни. На 23-ти пред урните в местния вот излязоха да гласуват близо половината от избирателите в димитровградско. Стана ясно, че на балотаж отиват Иво Димов и Катя Панева. На 30 октомври Димитровград си избра нов кмет –Иво Димов, който победи Панева с малко над 1600 гласа.

На 11.11.2011 г. в Димитровград се венчаха 5 двойки

През ноември и в Димитровград имаше бум на сватбите на датата 11.11.2011, тогава се венчаха пет двойки. Проведе се и първата сесия на новия Общински съвет, за председател бе избран бившия градоначалник Стефан Димитров. Катя Чалъкова замина за Народното събрание като депутат и зае мястото на новоизбрания кмет Иво Димов. Приключи асфалтирането на улиците в Черноконево, а МБАЛ ”Св.Екатерина” празнува 60-годишен юбилей. Пак през ноември в града бе открит и първия център за настаняване от семеен тип, които приютява изоставени деца. Резната бе и лентата на новата спортна площадка с изкуствена трева.

В началото на този месец грейна Коледната елха в центъра, а село Добрич се превърна в поетична столица. Декември бе съпътстван от множество коледни прояви, благотворителни мероприятия и ученически състезания. На последната за годината сесия стана ясно, че такса смет за фирмите пада с два промила, а търговците на Неделен пазар ще ползват отстъпки от наемите. На гарата дойде и министърът на транспорта Йвайло Московски, а спортната общественост избра за спортист на годината - боркинята Виктория Бобева.

Коледната елха бе запалена тържествено на 2 декември

За екипа на Dimitrovgrad.bgvesti.net 2011-та завършва със статистиката, която сочи 2 000 читатели в сайта дневно. Именно вие сте определили, че най-четената информация през изминалата година е тази за димитровградчанина Ивайло Кръстев, който бе приет в четири британски унивеситета.  Тази новина е била прочетена 1921 пъти, а уникалните й посещения са 1617.

Приключваме 2011-та и с много позитивни емоции и приятели, въпреки всичко. Надяваме се на добри новини за Димитровград и хората му през 2012 година. Благодарим ви за доверието димитровградчани и това, че ви има!

Весело посрещане на Новата година!

Голямата пейка стана хит в Димитровград това лято

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини