Осем кръста ще хвърлят на Йордановден в димитровградско

Рекорден брой ритуали по хвърляне на кръста ще има за Йордановден в Димитровград

На осем места в община Димитровград ще бъде хвърлен Христовия кръст на Богоявление- 6 януари, казаха от местната администрация.

Освен в река Марица в Димитровград, ритуал за Богоявление ще има и в Меричлери и селата Добрич, Върбица, Каснаково, Горски извор, Радиево и Крепост. Организатори по места са тамошните читалища, кметствата и православните храмове.

Навсякъде празника ще започне по едно и също време. Първо ще има празнична литургия в църквите. След това в 11:30 часа литийно шествие ще пренесе миряните до реките, където местните свещеници ще извършат ритуала по освещеване на кръста и водата.

Според християнските обичаи, на този ден се извършва освещаване на водата. След службата в църквата свещеникът хвърля кръст във водата, а мъже го изваждат.

Вярва се, че този, който е извадил кръста от водата, ще бъде здрав и щастлив. Той обикаля с кръста, а всички го даряват. Има поверие, че ако хвърленият във водата кръст замръзне, годината ще бъде здрава и плодовита.

С Йордановден е свързано поверието, че в нощта срещу празника небето се отваря и който в този момент си поиска нещо, то ще се изпълни. С този празник завършват т. нар. Мръсни дни. Те започват от 25 декември-Коледа.

Т.Милева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини