Anonymous атакуват медийни магнати заради закона SOPA

Спорния закон Stop Online Piracy Act (SOPA) бе заклеймен от администрацията на Белия дом. Той не получи подкрепа оттам заради възможността за онлайн цензура и опасността да се навреди на сегашната структура на глобалната мрежа. Скоро след като това стана ясно, битката се пренесе в интернет пространството. Медийният магнат Рупърт Мърдок обвини американската администрация и големите интернет компании, че подкрепят пиратството. Google бе сред сред упрекнатите от Мърдок (заради он-лайн рекламата на "нелегални" услуги, които той направо нарича пиратски), а вчера оттам отговориха по достойнство на Мърдок. междувременно разменянето на реплики се ожесточи и хакерската група Anonymous не закъсня да заеме позиция. Анонимните обявиха новата си цел - медийните магнати, съобщава вестник New York Times.

Time Warner, Viacom, CBS и други медийни компании застанаха зад спорния проектозакон, както и неговата версия на Сената, наречена Protect IP Act (PIPA).

До момента NBC Universal, Sony Pictures Entertainment отказват коментар, от Walt Disney обявиха, че не са получавали заплахи или гневни съобщения заради "Хирошима". Така Anonymous кръстиха операцията, която включва пускане в публичното пространство електранни адреси на медийни магнати, а целта е хората да могат директно да изразят мнението си на поддръжниците на SOPA и PIPA. 

"Те трябва да се почувстват застрашени", коментира Барет Браун, онлайн активист от Далас, който е работил за хакерската група. "Идеята е да се окаже натиск на политиците и компаниите, които подкрепят закона.", цитира "Дневник"

18 януари е обявен за анти-SOPA ден в интернет. Идеята, вече подкрепена от стотици сайтове, ще се реализира с действия вариращи от спирането им зa 12 часа до "почернянето" им или "зачертаване" на логото им с черна лента с надпис "против цензурата в интернет". Ако Google спре, това може да се окаже наистина черен ден за редовите потребители. Засега от известните у нас гиганти в интернет, wikipedia е потвърдила, че ще участва в утрешната акция - http://sopastrike.com/?mid=57

Ако бъде приет SOPA ще се даде възможност на Вашингтон да сваля и блокира сайтове, за които има дори само подозрения, че използват или разпространяват съдържание без уредени авторски права. Това ще става независимо дали става въпрос за американски или чуждестранни интернет страници. Крайният резултат няма да изглежда по-различно от дайствията на властите в Китай и някои други страни, ограничаващи свободния достъп до информация и услуги в интернет.

Противниците на SOPA изтъкват, че законът в настоящия си вид, в случай, че бъде приет, ще разруши фундамента на глобалната мрежа и ще върне развитието на интернет години назад.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини