Предлагат да се закрие Общинското горско в Димитровград

На сесия ще бъде взето решение дали да се закрие Общинското горско предприятие

Да се закрие Общинското предприятие "Общински гори" в Димитровград предлага кметът Иво Димов в докладна записка до местния парламент. Тя ще бъде разгледана на януарската сесия на Общинския съвет, която е планувана ца 26-ти този месец.

В материалите градоначалникът припомня, че с решение на миналия ОбС такова предприятие е създадено в края на юли 2011-та. То е трябвало да започне своята дейност през септември същата година, но след проведен конкурс не е бил назначен директор и дружеството на практика то не е работило.

По изчисления на тукашната аднимистрация, минимум 100 000 лв. ще са необходими за издръжката на "Общински гори" в новия Бюджет 2012. Приходите от евентуалната му дейност се очертават около 25 000 лв. Те ще се формират от продажбата на дървесина, която ще се осъществява по реда на Закона за обществените поръчки и ще се разпределят между общината и Горското стопанство по равно.

Общината е собственик на 2536,7 хектара гори, който според Иво Димов, могат да въдат възложени за управление на Държавно горско стопанство -Хасково. Именно то изготвя годишен план, маркиране, изготвяне на сортиментна ведомост, технологичен план за сеч, издаване на позволително за сеч, освидетелстване на сечище, кубиране и маркиране на дървесина в лежащо състояние и всички други нужни дейности. Кметът предлага общинските горски територии да се управлят от Държавно горско стопанство-Хасково след като бъде сключен договор с общината.

Общинският съвет ще контролира правото на ползване, правото на строеж, учредяване на сервитути в горските територии, промяна на предназначение, добивът и разпореждането с недървесни горски продукти от горски територии, пашата на селскостопански животни в горските територии и всички ползвания от горски територии, които са общинска собственост, припомня Димов в докладната.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини