Почитат най-възрастния жител на Черногорово в деня на пчеларя

Кметът на Черногорово Живко Янков

Най-възрастният жител на димитровградското село Черногорово ще получи специална награда в деня, когато се чества храмовия празник на селището. Това е 98 -годишният Митю Ванчев, който е и клисар на местната църква, носеща името на Свети Харалампий.

На 10 февруари православната църква почита светеца, покровител на пчеларите и меда. Тогава в Черногорово готвят света литургия, отслужена от отец Георги Тодев, а по обяд ще бъде раздаден и курбан на миряните.

Както Dimitrovgrad.bgvesti.net информира преди седмици, същия ден в Черногорово ще отбележат 165 години от основаването на килийното училище в селото. "По ирония на съдбата през 2008-ма година училището в селото бе закрито", каза кметът Живко Янков.

Според него, това не ни пречи да бъдат почетени възрастните преподаватели и хората, учили там, и да се отбележи годишнината. Някогашното килийно училище е било основано през 1875 година и се е помещавало в пристройка към църквата.

Празникът в деня на Свети Харалампий е организиран от Община Димитровград, кметството в селото, местния пенсионерски клуб, читалище "Поука" и църковното настоятелство към храма.

Училището в Черногово бе закрито през 2008-ма година заради липса на деца

Т.Вълчева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини