Каравеловци съградиха „Мост между поколенията”

Снимките са предоставени от Николай Русев, клуб "Млад журналист"

Необятни са възможностите на информационните технологии. И трябва да се използват най-вече за добро. Такъв беше акцентът на първия общински форум в зала „Гросето”, организиран от СОУ „Любен Каравелов” на 7 февруари по повод Световния ден за безопасен интернет. Инициативата на главните учители Йорданка Първанова и Живко Русев беше под патронажа на народния представител от ГЕРБ - Катя Чалъкова. В инициативата се включи и началната учителка Милена Иванова.

Гости на форума на каравеловци бяха ученици и учители от ОУ „Алеко Константинов”, главният експерт по образование в общинската администрация Валери Славов и Димитър Димитров – експерт „Връзки с обществеността” и Светла Билярска от Градска библиотека „Пеньо Пенев”, като представител на родителите от СОУ „Любен Каравелов”. В специални поздравителни адреси кметът на Община Димитровград Иво Димов и Катя Чалъкова приветстваха инициативата.

Мост между поколенията: да опознаем дигиталния свят заедно... и безопасно” беше темата, около която Живко Русев насочи дискусията. Перифразирайки надслова на кампанията за безопасен интернет, той акцентира, че вече открит,  дигиталният свят може да ги формира като личности, ако в него се създава позитивна и приятелска среда. В презентацията си Живко Русев се спря на основните опасности, застрашаващи тийнейджърите като едни от най-активните интернет потребители. Пред участниците във форума литераторът постави на дискусия проблемите не само за емоционалната и привлекателната страна на дигиталния свят, а и за моралните норми, които всеки подрастващ трябва да възпитава у себе си и да ги превръща в основен принцип на общуване. Отговорностите, които учители и родители, трябва да поемат в диалога си с младите хора, беше посланието на каравеловци: съграждането на „Мост между поколенията” трябва да е приоритетна задача на всички, загрижени за доброто израстване на тийнейджърите. За споделянето на отговорностите между учители и родители за доброто на децата говори и Светла Билярска, споделяйки моменти от всекидневното си общуване с тях в детския отдел на ГБ „Пеньо Пенев”.

         

  С атрактивен и оригинален подход Йорданка Първанова насити форума на каравеловци с много приятни емоции. В интерактивно представяне чрез софтуерната програма „Енвижън” тя провокира позитивното мислене у учениците. Чрез тематично насочени въпроси тийнейджърите трябваше да се ориентират и да се справят на състезателен принцип с опасностите, които застрашават онлайн потребителите. Идеята на Йорданка Първанова беше чрез организирането на състезанието между тийнейджърите да се задълбочи и затвърди тяхната представа, че виртуалното пространство да бъде използвано максимално пълноценно като образователно-възпитателни възможности и като изграждане на навици за отговорност пред себе си и пред другите хора.

Изявата на каравеловци се превърна и в един от първите ангажименти на учениците на Живко Русев от клубовете „Млад журналист” и „Аз, фотографът” по проект УСПЕХ. 

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини