Социалното предприятие в Димитровград стана за пример

Хора от рискови социални групи-самотни родители, такива от малцинствата и с увреждания работят в социалното предприятие

Eдна година дейност и устойчиво развитие отбеляза днес Социалното предприятие към СУПЦ-Димитровград. Тържеството събра на едно място зам.кметът Владимир Митрушев, секретарят на общината Венета Стоименова, общински съветници от различни групи, както и хора, антажирани с дейността на предприятието от създаването му до сега.

Благодарности към екипа и всички, подкрепили начинанието преди повече от две години отправи директорът на Социалното предприятие Магдалена Ванчева.

Тя не забрави хората, поставили основите на проекта през лятото на 2010 година - ръководителя му Галина Пенева и първия директор на Социалното предприятие Таня Гьокова.

Разработката стартира по линия на програмата за Развитие на човешките ресурси, а общата стойност бе 163 000 лв.

Обхванати бяха 20 лица от рискови социални групи, които се обучиха в курсове по шивачество, ремонт на битова техника, както и трудово посредничество близо 16 месеца.

Днес работещите се занимават с направата на спално бельо на детски и социални заведения, както и завеси, покривки и костюми за малчуганите от градините. На място бяха демонстрирани и парадните костюми, които Социалното предприятие уши за мажоретките от Димитровград, както и облекла за децата от градините. Дело на работещите там е и огромната мартеница, която още е върху сградата на Общината.

Завършилите курса по ремонт на битова техника попряват различна апаратура по детските заведения при нужда, подчерта Ванчева.

Че разработката на Община Димитровград е успешна, сочи факта, че димитровградското социално предприятие е поканено да участва в международна конференция, разглеждаща подобни проекти. Поканата идва от Агенцията по заетостта, която ще обсъжда социалното предприемачество на форум след няколко седмици. Това съобщи ръководителят на проекта Галина Пенева.

Гостите на тържеството в Социалното предприятие
Директорът на Социалното предприятие Магдалена Ванчева благодари на всички за подкрепата
Костюмите на мажоретките от Димитровград са дело на Социалното предприятие

Децата от ОДЗ Слънце поздравиха празнуващите
Зам.кметът Владимир Митрушев поднесе поздравителен адрес от градоначалника Иво Димов
От името на Общинския съвет и председателя Стефан Димитров поздрави отправи Катя Панева
И децата от ОДЗ Лилия са облечени от работещите в Социалното предприятие

Т.Милева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини