Стефан Димитров: Земеделците не трябва да бъдат наказвани, че получават субсидии

Стефан Димитров

Председателят на димитровградския Общински съвет Стефан Димитров се обяви днес  „против” увеличението на наемните цени на земеделските земи, мерите и пасищата в димитровградско нарочно изявление до медиите.

Предложението прави в докладна записка до ОбС кметът Иво Димов, като тя ще бъде коментирана на редовната мартенска сесия идния четвъртък.

Димитров смята, че въпреки, че увеличението не е драстично – между 0.60 и 3.70 лв. на декар, това е много за земеделските производители заради трудната икономическа ситуация в страната.

Въпреки, че фермерите получават директни плащания, те едва стигат, за да покрият основните си разходи по производството, убеден е шефът на ОбС. Според него, в условията на икономическа криза, земеделците трябва да се стимулират, а не да се прави обратното.

Председателят на Общинския съвет не приема и основанията на кмета за увеличението на наемните цени на имотите, изложени в докладната. Там е упоменато, че наемите на общинските земи в съседни нам общини са по-високи и отчитайки ръста на инфлацията, Димов предлага повишението на стойностите и в Димитровград.

"Субсидиите, които получават българските земеделци са доста по-ниски от тези в страните-членки и това няма да се промени до 2016 г., когато се очаква те да достигнат най-високото си ниво. Дори тогава обаче, нашите производители ще взимат 55% от стойността на директните плащания, получавани от останалите фермери в ЕС", заяви още Стефан Димитров.

2012 година е критична за земеделския бизнес, коментира още шефът на ОбС. Не е редно точно сега да увеличаваме наемните цени на имотите, имайки предвид, че фермерите дават субсидиите си само за наем и рента. Ако искаме да съхраним земеделието в региона, нека ги подпомогнем и не увеличаваме стойностите на земята, мерите и пасищата, призова Димитров.Той е убеден, че данъци и такси се увеличават, когато икономиката е във възход, а не, когато е в криза.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини