Фестивал на българското сбра ученици и учители

Победителите: 12 клас на ЕГ "Иван Богоров"

Поредният фестивал на българското организира димитровградската гимназия Иван Богоров с пролетното надиграване с хора и ръченици. Събитието набра такава популярност през двете години на организирането си, че на третата пристигнаха отбори от училища от други градове. Сборен тим на 9,10 и 11-ти клас представи ивайловградското СОУ „Христо Ботев“, друг техен тим пък се разболя. Пак заради коварен вирус, в състезанието не се включи иначе пристигнал отбор от селскостопанската гимназия в Свиленград. Затова пък имаше отбор на димитровградските детски учителки.

От вътрешно събитие за димитровградската езикова, пролетното надиграване се превърна в най-големият любителски форум на народното творчество. Това привлече и Елица Тодорова, половинката от дуета Елица-Стунджи, който направиха фурор на Евровизия 2008. С 5-то място за своя хит „Вода“, Елица и Стунджи и до днес остават най-добре класираните българи на Евровизия.

Лъчезарното миньонче също бе поразено от вирус и бе без глас. Трябваше да бъде само в журито, но горещата и кръв бързо я изкара на сцената. Първо изпя „Вода“онагледена от пластиката на „Галаксико“, после поведе общо хоро, без да изтърва микрофона от ръка. Единственото по красиво нещо бе усмивката и, единственото по-голямо от крехката и фигура-гласът и. Накрая завърши със спонтанното "Да живее България" под развятия национален флаг.

 Елица покани димитровградската езикова на 10-ти юни във Варна за да участват в опита и за Гинес-най-голямото хоро от 50 000 души едновременно.

Поканата бе повече от заслужена, защото гимназистите надминаха себе си. Красиви и лъчезарни деца танцуваха непрекъснато 2 (! ) часа за да определят победителите. Конкуренция им правеха учителски отбор от ЕГ Иван Богоров плюс женски тим на учителките от местните детски градини.

След опустошителен хоровод, дюшемето в спортна зала Младост, уж трябваше да си почине. Журито обаче не можа да определи победител измежду 12-токласниците на Езиковата и тимът от Ивайловград. Имаше финално надиграване и то бе спечелено от димитровградските абитуриенти. Именно техният отбор, но като 11-токласници, стана победител и в миналогодишното надиграване.

Призовите места за „Богоровци“ не са изненада. Учениците започнали тренировки още преди месец, без обаче да прибягват до услугите на професионалисти. Личеше им на кръшните момичета, че народният танц им идва от вътре. Караха подред мъжки, женски хора и ръченици от всички етнографски области на България. Най -добре им се отдаваха тракийските и пиринските хора.

„Голямо браво на родителското настоятелство, които помогнаха в организирането на празника“ каза директорът на гимназията Красимир Кръстев. Към неговата идея, догодина ще се присъединят и отбори от училища извън областта. Като всеки перфекционист, Кръстев бе изпипал събитието в детайли. Освен балансираният сценарий, бе помислено и за наградите. Всеки участник в празника получи грамота за интелект-сборник с ученически, кандидатстудентски и дисертационни бисери. После децата бяха успокоени, с творенията на уж поумнели възрастни- „Тъпизми и псувизми“. Автор и на двете четива е Иван Славов.

За победителите и техните подгласници пък имаше шоколадови торти с емблемата на фестивала и номерът на заетото призово място.

Г.Христов

11-токласниците също не се даваха
Мъжко хоро. Има един мъж за цвят
Ръченица
"Зайците" от 8-те класове също не се даваха
Елица и "вода"
"Да живее България"
На хорото
С "Галаксико"
Фрагменти

Директорът Краси Кръстев с наградите

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини