Лекари канят местната власт на визита в Медицинския център

От Медицинския център се противопоставят на предлагата оптимизация в ОбС

Работещите в Медицинския център (МЦ) в Димитровград лекари канят в здравното заведение кмета на Общината, председателя на ОбС и съветниците, за да се запознаят на място с реалната ситуация, заради направено по-рано предложение за промяна. За него за пръв път заговори новият управител на МБАЛ д-р Матеев още през есента на 2014 г. Пред Dimitrovgrad.bgvesti.net от МЦ още през ноември коментираха и своята позиция.

Причината, темата отново да се повдигне е докладна, която ще бъде разгледаната на сесия на Общинския съвет след седмица. Тя е внесена от групата на БСП и касае оптимизация на структурата на лечебното заведение. Иначе казано, настоява се за изместване на Центъра за спешна медицинска помощ /ЦСМП/ , който да се позиционира в южния край на МБАЛ, където е бил преди години.

Съветниците искат още Детско отделение да заеме мястото на сегашния Медицински център в т.нар. корпус „Г“ – на втория етаж.

Самият център да се премести в корпус „Д“, където в момента се помещава Клинична лаборатория, е друга от идеите.

Въпросното предложение е довело до свикване на събрание в Медицинския център на 19 март, информират от Общинския съвет днес. На него медиците са изразили становище, че това е нецелесъобразно.

Според тях, изискват се инвестиции и основен ремонт на помещенията, които евентуално ще ползва МЦ, предлаганата площ не съотвества на отнетата и няма възможност за разполагане на всички сега действащи кабинети и лаборатории.

Зоявяват още, че промяната би довела до затруднение при придвижването на пациенти с двигателни проблеми, защото част от кабинетите ще са на втория етаж, а асансьор липсва. Сочат се и други сътресения в работата на центъра, ако идеята бъде подкрепена - проблеми с договорите на НЗОК, закриване на дружеството, напускане на специалисти.

Затова лекарите канят на 23 март във времето от 10:00 до 13:00 часа ръководството на Общината, Общинския съвет и съветници и вносители на докладната да се запознаят на място с реалната ситуация и да коментират предложенията.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Управителят на МЦ д-р Стефанова още през ноември изрази позиция по повод предлаганото преместване
Протоколът от събранието на лекарите от МЦ, проведено вчера
Под него фигурират подписите на медиците, както и отправената покана към местната власт
Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини