Незрящи смолянчанки дават пример: плетат, бродират и нижат мъниста

40 жени от съюза на слепите в Смолян се събраха на осмомартенски купон

„Няма да се уморя да вдъхвам вяра и надежда, увереност за живот. Да не се отчайваме, никой  да не чака всичко от децата си. Можем сами! С тези думи председателката на съюзната организация Теменужка Миткова поздрави жените със сходна съдба.

Когато е избрана за председател преди 8 г. , най-напред решила да се учат да плетат чорапи и терлици с напипване. После започнали елеци, след това – изработка на цветя от хартия,   а напоследък от мъниста. Постоянно убеждава незрящите и малко виждащи, че са способни да се справят сами, да се грижат за себе си. Въпреки слепотата, дори могат да помагат на близките си. Миткова се грижи за домашни животни, обработва градини с картофи, фасул и др. култури, коси и суши сено. Грижи се и за свекървата си, която беше гост на празника и чества 80-годишен рожден ден.

Веднага след празника започва и разучаване на ново ръкоделие от усърдните незрящи или малко виждащи дами – плъстени брошки, колиета и различни дребни сувенири. Закупена е вече 20 кг вълна. Ще се учат да правят и чаши от стари вестници и украсяването им със специална технология.

За празника 40-те дами получиха общ подарък-лаптоп, блутут тонколона,  безжично устройство за възпроизвеждане на музика, с възможност да се ползват флашка, мобилен телефон, които веднага изпробваха за купона. Три певици от вокалната група пяха от сърце в съпровод на акордеониста Златко Златанов. Най-възрастната дама на празника и почитаната 85-годишна Юлия Стойчева бе специално поздравена с родопска песен. Така с отворени сърца и мерак, незрящите жени дадоха старт на подготовката за 28 март – рождения ден на Съюза на слепите в България, основан през 1921 г.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини