15 лв. за беседа на 20 туристи край Извора на нимфите в Каснаково?

Светилището на нимфите край Каснаково привлича хора отблизо и далеч

По примера на други общини като Казънлък, Нова Загора и Сливен, и Димитровград се кани да допълни Наредбата за цените и услугите на територията на общината, като с промяната се надява да привлече повече туристи на Светилището на нимфите край село Каснаково. Кметът предлага на общинските съветници да въведат такса от 15 лв. за беседа на група до 20 души, изнесена от уредник в Историческия музей. Има идея там да се продават и сувенири и рекламни материали, нещо което ще трябва да решат общинските съветници на предстоящата в четвъртък сесия. Според проучване на Историческия музеи в Димитровград за период от два месеца, между 24 март и 24 май, светилището край Каснаково е посетено от 1140 туристи.

Изворът на нимфите и Афродита е най-добре запазеното тракийско светилище с нимфеум в България. През 1968 г. то е обявено за национален паметник на културата. Преди година местния парламент със свое решение прие обекта да се стопанисва от община Димитровград, като там официално бе открит и туристически информационен център. Парите, събрани от продажба на сувенири и таксата за беседи ще бъде използвана за функционирането на този център, предлага още кмета на общината Стефан Димитров. 

Проучванията в района на светилището, които проведе д-р Веселка Кацарова през 2007 година доказаха, че изворът на нимфите е част от голямо имение, принадлежало на знатен тракиец, а откритата там вила е била обитавана в продължение на 150 години. Мраморната глава на Афродита е една от най-интересните находки в района, твърдят още археолозите.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини