Пчелари от Димитровград: Хората купуват домати, не и мед!

Мед от новата реколта предлагаше днес на пазара и димитровградчанинът Митко Кабаков

Мед от новата реколта 2012 се появи и на пазара в Димитровград. Производители от общината вече предлагат незахаросания пчелен продукт за 7 лв. за голям буркан. По-малките разфасовки се харчат между 4 и 5 лв.

Дългогодишните пчелари обаче се оплакват от липса на интерес към меда пред последните години. "Хората купуват домати, но не и мед", коментира Митко Кабаков.

На маса на зеленчуковото тържище в Димитровград той предлага мед букет и се хвали с добрата си стока. Припомня за полезните качества на пчелния продукт, лекуващ много болести.

Кабаков е регистриран производител, но не желае да дава мнение за помощта на държавата към пчеларите. Според него, в днешно време всеки производител се оправя както може. Възрастният мъж разчита на свои средства и знания, трупяани в годините.

Припомняме, че точно преди месец фонд „Земеделие” одобри минимална помощ deminimis за пчеларите в размер на 3 236 804 лева. Субсидията е до 15 лв. на пчелно семейство, а точният размер на помощта ще бъде определен след приключи на приемането на заявления.

 Земеделските производители, които отглеждат пчелни семейства, можеха да подават заявления от 25 юни до 6 юлив подразделениета на фонда по места. Финансовата помощ бе предназначена за физически лица, еднолични търговци и юридически лица, регистрирани по наредбата за създаване и поддържане на регистър на земеделските производители за 2012 г.
По схемата deminimis един пчелар може да получи безвъзмездна финансова помощ в размер до 7 500 евро, която обаче се отпуща в левове. Тя касае за периода на трите последни данъчни години (2010 – 2012).
Още преди месец от фонд "земеделие" се зарекоха, че изплащането на субсидиите ще започне след 26 юли.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини