И Димитровград с участие в Мемориален комплекс на Хан Кубрат в Украйна?

Да бъдат заделени 1 000 лв. от бюджета на Общината, за да се включи Димитровград в изграждането на Mемориален комплекс на името на Хан Кубрат ще разглеждат след седмица общинските съветници на редовната си юлска сесия.

Мястото е Полтавска област в Украйна, където преди 100 години близо до река Ворлска е открит гроба на Хан Кубрат, смятан за основател на Стара Велика България.

Гластност на идеята даде шефът на ОбС в Димитровград Стефан Димитров. Чрез Националната асоциация на председателите на Общински съвети той е получил информация за предстоящото между 17 и 19 август отбелязване на годишнина от разкриване гроба на Хан Кубрат и златното съкровище в бившата съветска република.

В инициативата за набиране на средства за изграждане на Мемориалния комплекс досега своята лепта са дали областните управи на София, Бургас, Плевен, Търтговище, Шумен, Велико Търново и др., както и общините Пловдив, Благоевград, Враца, Кубрат и др.

Идеята с финансови средства са подкрепили и много известни дейци на културата и изкуството у нас като акад. Антон Дончев,Леда Милева, Васил Михайлов и др.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини