Адвокат Ташев: Конкурсът за МБАЛ е битка, която може да завърши с пирова победа

Адвокат Тодор Ташев

Кандидатът за управител на МБАЛ "Св.Екатерина" е само един, а не двама както излезна в публичното пространство.

С това твърдение започна срещата си с журналисти адвокатът и общински съветник от СДС Тодор Ташев, който оглави наскоро и Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси.

Припомняме, че в началото на 2013 година стана ясно, че за участие в обявения от ОбС конкурс за шеф на димитровградската болница двама кандидати за подали документи. Това са досегашният управител д-р Здравко Наков и финансистът от Благоевградски регион Янко Кочев.

Според Ташев обаче, под съмнение се поставя дали единият от кандидатите - Янко Кочев, дори и да спечели, едва ли ще може да бъде управител на МБАЛ.

Адвокатът се позова на член от Търговския закон, според който Кочев не може да заема длъжността, ако спечели надпреварата, защото ръководено от него дружество е било обявено в несъстоятелност.

През март 2008 г. Янко Кочев става вр.и.д. управител на МБАЛ -Оряхово, а после и титуляр. Последния документ, който е представил в Търговския регистър, доказващ, че той има управленски функции е на 30.06.2010 г.

През януари 2012 г. болницата в Оряхово е обявена в несъстоятелност. Като начална дата на въпросния фалит е посочена датата 12.12.2008 г., т.е. 9 месеца след като Кочев е встъпил в длъжност като шеф на здравното заведение.

"Възниква резонния въпрос г-н Кочев може ли да подаде декларация за управител и за вписване като такъв в Търговския регистър, след като управляваното от него дружество е изпаднало в несъстоятелност?", заяви още Ташев. Това е станало две години назад от датата на обявяване, посочи той.

Друг е въпроса дали има заведено наказателно производство, но това според съветника е работа на комисията по избор на управител.

Под угроза като цяло е и самата процедура за избор на шеф на МБАЛ, дали имаме двама кандидати или не, смята юристът. Той коментира и решението на сесията, с което д-р Здравко Наков бе отстранен от поста до обявяването на нов конкурс. На практика ОбС не взе никакво решение, той прие един мъртъв текст, убеден е съветникът.

"Намираме се на прага на битка, която може да завърши с пирова победа. Общинският съвет хем отстрани д-р Наков, хем го остави на поста с реални шансове да спечели", заключи Ташев.

Според него, не е пречка и участието в надпреварата на д-р Здравко Наков, въпреки че в болницата сега тече прокурорска проверка, като всичко зависи от резултата от проверката.

Чисто технически Ташев допусна, че е възможно този конкурс да се анулира и да се обяви нов. Това обаче ще стане ясно след 15 януари, когато е насрочена надпреварата за шеф на димитровградското здравно заведение.

Съветникът е на мнение, че явяването само на двама кандидати за поста управител на МБАЛ "Св.Екатерина" показва липса на интерес към проблемите на здравеопазването в Общината и не желание те да бъдат решени.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини