Наплив: Над 100 се прегледаха за чупливи кости в Димитровград

В пенсионерски клуб "хХн Аспарух" днес имаше наплив от желаещи да се прегледат за остеопороза

Огромен интерес към провежданите в Димитровград прегледи за наличие на остеопороза бе регистриран днес.

За два часа над 100 души преминаха през пенсионерски клуб "Хан Аспарух" до магазин "Лидл", за да измерят нивата на костната си плътност.

От Асоциация "Жени без остеопороза", които организират мероприятието са категорични, че това е един от важните профилактични прегледи. На него е добре да се подложат поне веднъж годишно жените над 45 -годишна възраст.

Сред записалите се днес имаше и мъже, а специалистите насочваха хората към лекарски прегледи, ако отчетените стойности до изискваха.

От 14:00 часа днес профилактиката срещу остеопороза в Димитровград продължава.

Прегледите ще бъдат преместени в Пенсионерски клуб "Славянски" до бившето кино "Медея". За там досега са се записали над 40 души.

Остеопорозата (порозни кости) е състояние при което костите са слаби и чупливи и дори леко натоварване може да доведе до счупване. В повечето случаи намалената здравина на костите се дължи на ниско ниво на калций, фосфор и други минерали в състава им.

Остеопорозата също така може да придружава заболявания на жлезите с вътрешна секреция или да се дължи на употреба на високи дози на някои лекарства, като например кортикостероидите.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Опашка се изви пред една от стаите в пенсионерския клуб
Пенсионерският клуб "Хан Аспарух"
Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини