В Първи социалистически: отново Ленин, Сталин, Димитров

Ленин и Сталин и Маркс оживяват под ръцете на скулптура Гроздан Грозев /вдясно/

Арт работилница, в която се ваят от глина образите на социалистическите вождове Маркс, Ленин, Сталин и Георги Димитров бе разположена днес в двора на Лятната читалня на Градската библиотека в Димитровград.

Инициативата бе част от форум-медия по проекта АТРИУМ, където е включен и Димитровград. Разработката е насочена към развиване на туристически маршрут в бившите социалистически страни в Източна Европа. Работилницата имаше за цел да покаже как нагледно могат да бъдат привличани туристи тук.

Според проектния мениджърът на АТРИУМ за Димитровград  Живка Шишкова, това може да стане като се произвеждат сувенири и други рекламни материали, популяризиращи първият социалистически град у нас. На фона на работилницата в синхрон бяха разположени множество плакати от тоталитарното минало с характерните за времето си лозунги.

По време на дискусията във форума отново бе засегнат въпроса за поддръжката на сградите по бул."България" и бул."Д.Благоев", които са част от туристическия маршурт на АТРИУМ и архитектурна собственост.

"Трябва да си върнем изгубената красота на Димитровград", заяви още Шишкова, като добави, че това може да стане с общи усилия на димитровградчани. Грижи трябва да положат собствениците на заменарените архитектурни жилищни сгради с подкрепата на Общината.

Ветеранът от войната Иван Радев повдигна въпроса за паметник на загиналите 7 бригадири по време на строителството на Димитровград, за реализирането на който така и не са се намерили средства.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Момент от форум медията по АТРИУМ днес

Плакати и лозунги от времето на социализма посрещат гостите в Лятната читалня
Тук може да бъде видян и герба на Димитровград от времето на социализма

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини