Професор говори за културната и европейска идентичност в Димитровград

Среща с проф.Росица Йорданова се проведе днес в зала "Гросето"

Творческа среща с виден български културолог организира днес ОП Детски и младежки център. В зала "Гросето" в Димитровград гостува проф.Росица Йорданова, която говори за днешната културна действителност и Европейските културни ценности. Йорданова е преподавател във ВСУ "Черноризец Храбър".

Пред присъстващите в залата представители на различни културни институти, преподаватели, ученици проф.Йорданова подчерта, че една от грешките на българите днес е, че се идентифицират с литературни герои като Бай Ганьо, а не с личности като Петър Берон например.

"Културната идентичност е начин да се осмисли живота, начин да потвърдим своята индивидуалност, но това не може да стане без свобода и достойнство", заяви професорът. Направи бърз преглед на важни събитие в българската история в рамките на 1 век.

"Днешна Европа е надменна, това се отнася дори и за нейната Източна част", заяви още културологът. Разказа, че Старият континент отчасти се отнася пренебрежително към славянските ценности и към нашата древна история и култура.

"Патологичен оптимист съм, не мога да си представя живота без чувствителността на твореца", сподели още в Димитровград проф.Росица Йорданова, коментирайки колко е важен диалога с изкуството в днешно време.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини