75-годишен юбилей празнува учителка на поколения димитровградчани

Иванка Димовска е учител на няколко поколения димитровградчани, снимка- Историческия музей в Димитровград

75- годишен юбилей празнува днес дългогодишната учителка от Димитровград Иванка Димовска. Тя е преподавала български и руски език на поколения димитровградчани, преминали през някогашните училища "Кирил и Методий", "Христо Ботев", "Христо Смирненски", "Н.Й.Вапцаров" и днешното СОУ "Любен Каравелов".

Родена е в хасковското село Момково. Димовска идва в Димитровград в годината на неговото основаване - 1947-ма, заедно с родителите си, които са миньори.

Завършва училището в кв."Марийно", а по-късно и педагогическото училище в Хасково с отличен успех. Работи като начален учител, а след като натрупва опит, преподава на средните класове. Благодарение на находчивостта й в СОУ "Любен Каравелов", при постояването на новата сграда, се обзавежда кабинет по бълг. език с най-новите за времето си технически средства.

Иновативните й методи на преподаване привличат вниманието на Съюза на Българските учители и на ЦК на партията. Преподаватели от страната идват в Димитровград, за да чертят опит от нейната работа, спомня си днес съпругът й Малин Димовски.

Той е далеч по- словоохотлив от скромната си съпруга, но и горд с нея. Напомня също, че освен да преподава, Димовска е водила кръжоци по художествено слово, пеела е в хор и дори печели златен медал от Московския фестивал на младежта през 1957 година. За дългогодишната си учебна дейност Иванка Димовска е носител на орден "Кирил и Методий" - ІІ степен.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Освен като преподавател, Димовска се изявява и като певица, печели и златни медали в конкурси
Семейство Димовски са чести посетители на Историческия музей, както и едни от редовните дарители
Димовска с учениците си по време на манифестация за 24 май в Димитровград
Екипът на Историческия музей изненада Димовска с подарък
Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини