Турция провали ремонта на Спортна зала "Младост" в Димитровград

Турската община Узункьопрю се отказа от трансграничен проект, заради което се отлага и ремонта за зала "Младост"

Пропадна проект за ремонт на Спортна зала "Младост" в Димитровград, обяви на среща с медиите днес зам.кметът Росен Кузев.

Разработката, която е била спечелена от Общината по Оперативна програма "Трансгранично сътрудничество" е била в партньорство с община Узункьопрю, Турция. Според нея, Димитровград трябваше да обнови Спортната си зала, а турската община да изгради басейн.

"В края на януари ни бяха изпратени официални писма, за това дали сме в състояние да изпълним проекта, ние изразихме своето съгласие да подпишем договор за безвъзмездна финансова помощ по програмата.", разказа Кузев.

Малко по-късно дошло разочарованието, от това, че турската страна се отказва от реализирането на проекта с писмо до Управляващия орган. Причината била, че община Узункьопрю намерила национално финансиране за изграждане на плувното съоръжение.

При положение, че едната от двете страни в даден проект се откаже, той се проваля, поясни Кузев. От администрацията изпратили повторно писмо до Турция да преразгледат позицията си, но отговорът бил отрицателен.

Общата стойност на проекта била 397 000 евро, като от тях 199 000 евро е сумата за Община Димитровград. Предвидено е било да се санира Спортната зала, да се подмени отоплението, осветлението, да се ремонтират съблекалните и тоалетните.

От администрацията не са се отказали да търсят финансиране за ремонта на зала "Младост" по новите оперативни програми, но техните схеми още не са ясни.

Зам.кметът Росен Кузев разясни причините за отказа на Турция от общ проект с Димитровград

Не за пръв път турска община се отказва от проект, припомни зам.кметът. При тях има трудна и дълга процедура, особенно, ако дадена община има задължения към държавата и точно това често е пречка за участие проект.

Община Димитровград си партнира с Узункьопрю по още един проект. Той е за изграждане на паркинг на ул."Ивайло" близо до Неделен пазар. Площа му е 4 300 кв.м и ще бъде предназначен за 86 леки автомобила, 6 автобуса и 9 камиона. Тази разработка вече стартира, ясна е и фирмата - изпълнител на строителните дейности - хасковската "Европът", каза Росен Кузев. В рамките на тази разработка е предвидено създаването на интернет сайт, за това какво се продава на всяка една маса на Неделен пазар. Ще бъдат поставени и два информационни портала т.нар. киоски.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини