Психолог анкетира 429 димитровградски ученици за наркотиците

Ралица Сатамова е провела анкетата за наркотиците във всички местни училища

148 димитровградски ученици от 9 до 12 клас одобряват приемането на лека дрога, като канабиса, а други 43-ма са на мнение, че не е проблем да се ползват редовно психоактивни вещества от рода на "твърдите" наркотици.

Цифрите са на база общо 429 анкетирани млади хора от всички местни училища. Проучването е дело на психолога от ОП "Детски и младежки център" Ралица Сатамова и цели да изследва нагласите на учениците по отношение на наркотиците.

В продължение на месеци Сатамова е анкетирала анонимно 125 деца от 8 клас, 103-ма от 10 клас, 111 - от 11 клас и 90 - от 12 клас. Срещу употребата на дрога, от общо 429 запитани са 238 ученици.

Други 61 желаят да пробват дрога, сочат още данните. Според психолога, редно е усилията на преподаватели, родители и педагогически съветници да се насочат към онези млади хора, които са склонни да пробват наркотици.

Това обаче, трудно може да стане с помощта на стандартните кампании за превенция, като конкурси за есета, раздаването на тениски, брошури и други информационни материали.

Според Сатамова, смущаващото в случая е, че родителите не желаят да се включат в този актуален за днешното време проблем. Тя опитала да разпрати анкети до тях чрез децата, включващи няколко общи въпроса. Като цяло, младите хора отказвали да занимават семейството си с този въпрос. Извода е, че за тях такъв проблем не съществува или поне, че е временен.

Учителите пък разпознавали сред своите ученици, такива, употребяващи наркотици. Преподавателите обаче избягвали да коментират темата пред родителите, тъй като последните често се нахвърляли върху тях. От изследването става ясно още, че в последните години се запазва интереса на димитровградските ученици клас към дрогата.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Анкетата е била под формата на готови отговори, пускани в кутии
Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини