Връчват националната литературна награда "Пеньо Пенев" днес

Връчването на националната литературна награда ще стане на паметника -костница в парк "П.Пенев"

Националната  литературна награда на името на поета Пеньо Пенев ще бъде връчена днес в Димитровград. На 7 май е кулминацията на Дните на поезията, които се провеждат всяка година, но през две години се връчват отличия за поетично творчество.

Както писахме по-рано през април, комисия определи 23-ия носител на националната литературна награда, както и на международната такава за 2014 година. Това са поетът и публицист Калин Донков  и авторът от Черна гора Веселин Ракчевич.

И двамата автори ще присъстват днес на официалната церемония, на която ще бъдат връчени наградите. Тя ще започне в 17:00 часа пред паметника – костница на Пеньо Пенев в едноименния парк. 

От 18:30 часа в Лятната читалня на Градска библиотека “П.Пенев” ще има вечер на лауреатите на наградата. По –рано през деня на централния булевард “България” ще бъде открита изложбата “Бетон и нежност”.

Националната литературна награда “Пеньо Пенев” е учредена през 1970 година, а пръв я получава поетът Дамян Дамянов. През годините нейни носители са имена като Любомир Левчев, Стефан Цанев, Евтим Евтимов, Валери Петров, Христо Фотев, Контастин Павлов, Александър Геров, Павел Матев, Иван Динков, Ивайло Балабанов, Екатерина Йосифова, както и димитровградчанина Ангел Ников.

Носители на международната литературна награда през годините са били Булат Окуджава и Йоздемир Индже. Тази година тя ще се връчва за трети път от създаването си през 1990 година.

 Dimitrovgrad.bgvesti.net

Наградата на името на Пеньо Пенев
През 2012 г. димитровградският поет Ангел Ников стана 22-ия носител на литературната награда
Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини