Новият носител на Пеньовата награда: "Материалното може да остарее, но поетът остава!

Новият носител на националната литературна награда "П.Пенев" Калин Донков

"Материалното може да остарее, да се изгуби, но поетът остава!", заяви новият лауреат на националната литературна награда "Пеньо Пенев" Калин Донков. На церемония в едноименния парк в Димитровград тази вечер популярният поет и публицист получи отличието, връчено от кмета Иво Димов. То му се дава за цялостен принос в развитието на българската поезия.

Донков допълни, че за да се вземе една такава награда е нужен не само здрав "литературен" гръбнак, а и достатъчно сили. Според него, поетът Пеньо Пенев е най-главното достояние, което Димитровград е предало на потомците. "Благодаря ви за всичко", заяви още Калин Донков.

Тържеството, с което бяха закрити Дните на поезията в Димитровград включваше и връчване на международната награда за поезия "Пеньо Пенев". Нейн трети носител от 1990 г. насам стана поетът от Черна гора Веселин Ракчевич.Статуетката връчи председателят на Общинския съвет Стефан Димитров.

"За мен е чест да получа наградата на името на Пеньо Пенев, благодаря!", сподели развълнуван Ракчевич. Той изпълни монолог от черногорския поет Петър Негош, посветен на нашествието на ятаганите по балканските земи.

За пръв път тази година комисията, определила носителите на националната и международна награда, присъди и специална награда за стихосбирка. Тя бе връчена на димитровградския поет Кръстьо Кръстев за издадената през миналата година книга "Ехо от любов". Наградата поднесе председателят на комисията по култура в ОбС Христо Цветков. Той сподели, че има внесено предложение в деловодството на местния парламент Кръстьо Кръстев да бъде обявен за почетен гражданин на Димитровград.

По-късно в лятната читалня на ГБ "П.Пенев" бе организирана вечер на лауреатите.

Кметът Иво Димов връчи националната награда на Калин Донков
Поетът от Черна гора Веселин Ракчевич бе подготвил вълнуващо слово
Международната литературна награда на Ракчевич връчи председателят на ОбС Стефан Димитров
Поетът Кръсьо Кръстев получи специална награда за стихосбирката си "Ехо от любов"
Председателят на комисията по култура в ОбС Христо Цветков връчи наградата на Кръстьо Кръстев
Обща снимка на наградените автори с кмета Иво Димов и председателя на ОбС Стефан Димитров

Вечер на лауреатите бе организирана в ГБ "П.Пенев"

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини