Предлагат повишение на таксите за масите на Зеленчуковия пазар

Увеличение на таксите за ползване на масите на Зеленчуковия пазар ще разглеждат съветниците на сесия през май

Увеличение на наемните цени за ползване на масите на Зеленчуков пазар в Димитровград ще бъде разглеждано на сесия на Общинския съвет след седмица, на 29 май.

В докладна записка председателят на ОбС Стефан Димитров предлага да има скок, като се актуализира Наредба №10 за местните такси и цени на услуги на територията на Общината.

В момента търговците плащат дневна такса от 1 лев, месечна - 16 лв., а годишната е 192 лв. Димитров предлага дневната такса да стане 2 лв., месечната - 20 лв., а годишната - 200 лв.

Според шефа на местния парламент, един от мотивите е, че са установени нарушения, че търговци продават вносна продукция, представящи я като своя земеделска. Освен това, с промените ще се стимулират търговците да плащат месечна такса за ползване, смята вносителят.

Не на последно място, според Димитров, цените на наем на маси на Зеленчуковия пазар на ул."Елин Пелин" не са променяни от години. Справка показва, че в съседно Хасково таксата е 120 лв., а в Харманли за маса на централен пазар 1 зона търговците плащат 30 лв.

"Със сигурност обаче, остава в правомощията на кмета и на управителя на СПИОПТ да определя кой продава своя продукция и кой - вносна продукция", коментира на срещна с медиите днес Стефан Димитров.

За проблема Dimitrovgrad.bgvesti.net писа още през декември, догато от Общината отчетоха спад на приподите на зеленчуковото тържище, заради желанието на търговците да се представят като земеделски производители. Така те ползат 50% от наема на масите, като целта е да бъде стимулирано родното производство.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини