Димитровград със свои представители в националната среща на младежките парламенти във Враца

Момент от националната среща във Враца

Представители на Общинския ученически парламент в Димитровград взеха участие в 7-та Национална среща на детските и младежки парламенти под надслов „Огледай се  и виж…“, проведена във Враца. 

Николина Георгиева и Дарина Попова в качествата си на съответно председател и заместник-председател на Общински ученически парламент успяха обменим ценен опит и информация за успешни практики, приоритети и постижения на останалите младежки структури в страната.

Всеки парламент беше представен от организаторите чрез предварително предоставена информация и снимков материал. В обща дискусия обсъдихме позитивите от конкретни инициативи, участието на младежите във вземането на решения на общинско ниво, проблемите и спънките при координирането на проекти и намирането на съмишленици, мултиплицирането на идеи, привличането на доброволци, коментира Николина Георгиева.

И добави: "В панела „Да бъдеш или не…“дебатирахме успешно, разделени на отбори с участници от всички градове, част от сесията. Темите бяха свързани с позитивите от членството на България в ЕС; евроизборите като начин за изразяване на гражданска позиция, доброволчеството като полезна  и обогатяваща мирогледа практика и патриотизма или казано по друг начин – родоотстъпник ли съм, напускайки страната си, за да уча или работя другаде в Европа. Като министър-председател (или по-достъпно казано – говорител) на своя отбор, представяйки темата „за“ членството на България в ЕС и презентирайки перспективите, които се откриват пред нас като пълноправни европейски граждани, споделям мнението, че в днешно време има много мислещи и способни млади хора – търсещи, искащи да бъдат информирани и любознателни – интересуващи се от случващото се около тях, остава само да се впускат в повече възможности да участват във вземането на решения, защото тяхното мнение трябва да бъде чуто. Изграждайки позиции, защитавайки ги със сериозни аргументи, ние не само дискутирахме, но и в спора намерихме сродни души, хора с еднакви на нашите интереси – бъдещи истински приятели".

Програмата ни включваше още различни ежерджайзери за сплотяване на колектива и опознаването ни един друг; панел “Променяй – създавай...създавай – променяй “ за изготвяне на интерактивен продукт съвместно с останалите участници в сесията, както и презентиране на клип на тема „Нищо не започва от нас“ за историята на Врачанския ученически парламент.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини