Предотвратиха наводнение на 300 къщи в Брод, бедственото положение остава

Бедствено остава положението в община Димитровград, обобщи кметът Иво Димов

Бедственото положение в Община Димитровград остава, съобщи кметът Иво Димов. Към този час все още е затворен пътят за Симеоновград, който е наводнен, отворен за движение е пътя за Стара Загора.

На пресконференция, в която участва и министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов, стана ясно, че няма жертви от наводненията в Община Димитровград и Хасковска област.

Няма опасност от преливане на река Марица, както в района на Димитровград, така и в Харманли и Свиленград. Нивото й е започнало да спада.

В следобедните часове е предотвратено наводнението на 300 къщи в димитровградското село Брод, тъй като е била пробита дигата на река Мартинка между Брод и Злато поле. Реката е преляла и излезнала извън коритото си, имаше опасност за населението, каза Димов.

Нормализира се положението и в село Странско, където имаше залети 20 къщи. От пороя са срутени две постройки. Хората са изведени на сигурно място, ще нощуват в детската градина, осигурена им е храна и постелки.

Тепърва ще се установяват причините за скъсването на не една, а две язовирни стени над село Странско. Кметът Фильо Стоев е успял рано тази сутрин да алармира застрашените жители на селото в ниската част, които са били изведени. Екипите са успели да предотвратят и наводнение на кв."Изток", което можеше да се случи заради преливане на язовир до село Бряст.

Залети къщи от пороя има и в Марииново, кв.Изток, Меричлери, Черноконево. Между 110 и 140 литра на кв.метър са паднали над Общината за последните няколко часа, отчете градоначалникът. Той добави, че от пороя е пострадал и Центърът за настаняване от семеен тип "Дъга" в Черноконево, обитателите му са евакуирани в детската градина в квартала.

Община Димитровград веднага ще сформира комисия, която да опише щетите от наводнението днес. Тя ще внесе искане за финансиране на пострадалите от пороя. "Ще търсим подкрепа от държавата", каза Иво Димов.

Видео репортаж от наводненията край Бряст и Странско вижте тук.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Залят от пороя е Центъра на настаняване от семеен тип "Дъга" в Черноконево, обитателите му са настанени в детската градина на квартала
Поройният дъжд започна в Брод още снощи по време на честването на Съединението на България
Кметът Иво Димов и министър Йордан Бакалов
Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

  • 1
    Jk
    jkljbkjb
    2 -4
    19:17, 6 сеп 2014
    snimkata v mariinovo pak statiata za brod i t.n.t.
  • 2
    Ня
    няма угодия
    2 0
    19:33, 6 сеп 2014
    Вече има снимка от Брод, доволен ли си?!?
  • 3
    Ма
    Марин
    7 0
    22:34, 6 сеп 2014
    На тоя Център на настаняване от семеен тип "Дъга" в Черноконево изобщо не му е там мястото.Там всяка година се наводнява поне по веднъж,тази два пъти.С парите потрошени по строителството му можеше да се купи един вход от празните новопостроени блокове в града.
    • Х
      Х
      1 0
      09:53, 7 сеп 2014
      Сега е момента да се потърси отговорност от фирмата/те които "направиха" канализацията в Черноконево. Или няма как защото контролния орган си е взел предварително процента?
  • 4
    Ов
    овчарчето калитко
    2 0
    23:30, 6 сеп 2014
    какви пари ще търсиш от държавата бе иво Тоя панаир всяка неделя ти носи милиони левове с които града може да се позлати Къде са парите от пазара Къде ги кътате при тебе ли при боико ли КРадци гладни ненаядени
  • 5
    Бр
    Бродския
    0 0
    16:08, 7 сеп 2014
    В следобедните часове е предотвратено наводнението на 300 къщи в димитровградското село Брод, тъй като е била пробита дигата на река Мартинка между Брод и Злато поле. От написаното се разбира,че някой(кризисния щаб/кмета) е предотвратил трагедията в с. Брод.Истината е,че ако не беше се скъсала дигата на Марица,ниската част на Брот щеше да бъде залята,тъй като щеше да се скъса дигата на Мартинка от към Брод.Кмета/кризисния щаб само стояха,чешеха се по главите и се тюхкаха,че не са прокопали дигата преди да се насъбере многото вода.
Последни новини