Течът на данни за акцията на ДАНС заради софтуерна грешка

Грешка в софтуера на деловодната система в Окръжния съд в Пазарджик е причина за теча на информация за акцията на ДАНС срещу радикалния ислям.
Няколко дни преди операцията на 25 ноември, при която бе арестуван имамът Ахмед Муса Ахмед и шестима негови сподвижници, на сайта на съда се появило решение, с което се разрешава изземване на данни от електронни пощи, в което бе описана готвената акция, пише в. "Сега".

Това принудило разследващите да реализират по-рано операцията, първоначално предвидена за първите 10 дни на декември.

За теча на информация съобщи главният прокурор Сотир Цацаров на специална пресконференция ден след операцията. Тогава той обяви: "Изтичането на отделна информация стана причина за незабавна реализация на самата операция. С г-н Писанчев бяхме неособено силни привърженици на такова решение, но екип от колеги ни убеди да действаме незабавно".

От пресцентъра на Окръжния съд в Пазарджик са назначили проверка, която показала, че публикуването на съдийското решение предварително е заради "грешка в софтуера".

"В случая, поради грешка и предвид липсата на защита в самия софтуер, се е стигнало до публикуване на конкретния съдебен акт на страницата на Окръжен съд - Пазарджик. Проведени са разговори със създателите на софтуера „Информационно обслужване“ АД клон Варна, при които същите предвидиха в следващата версия на програмния продукт за всички дела, неподлежащи на публично оповестяване, активирането на защита да е по подразбиране от самата програма", пише още в съобщението на съда.

Междувременно Сотир Цацаров коментира, че институциите са изпълнили задълженията си при операцията, а изтичането на информация не е попречило на реализацията й и не я е провалило, предаде "Фокус".

"Става дума за престъпления. И точно заради това ние сме длъжни да реагираме. Считам, че ние сме реагирали по национално отговорен начин. Беше казано, че това е PR акция, която цели дори да обоснове по-висок бюджет на ДАНС. Дори беше казано, че не е ясно дали у нас има спяща клетка на радикалния ислям, но има една спяща клетка и тя се нарича ДАНС (думи на бившия шеф на НСС Атанас Атанасов в НС - бел.ред). Аз не защитавам службата ДАНС. Но нека сравним тази реакция и този разнобой“, каза още Цацаров.

На 27 ноември председателят на ДАНС Владимир Писанчев бе изслушан на закрито заседание в НС за операцията, като изслушването породи остри критики от страна на управляващите. Реформаторите дори поискаха оставката му, но Писанчев бе категоричен, че няма да я подаде.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини