Луганските сепаратисти започнаха да изтеглят артилерията от фронта

Председателят на парламента на Луганската народна република Алексей Карякин заяви, че републиката започва изтегляне на тежкото въоръжение от фронтовата линия, съобщава ТАСС.

„Ние изтегляме тежката артилерия. Нашите бойци остават на позиции. Ще предприемем всички стъпки, за да спрем войната", каза той.

Карякин също така информира, че народният съвет на републиката е одобрил комплекс от мерки за изпълнението на споразуменията от Минск, подписани в беларуската столица на 12 февруари.

В същото време лидерът на Донецката народна република (ДНР) Александър Захарченко, цитиран от ТАСС, обяви, че опълченците възнамеряват да прекратят огъня тази нощ.

„ДНР ще прекрати огъня в 00 часа тази нощ на територията на цялата република, както е отбелязвано в Минските споразумения, подписани в Минск на 12 февруари", отбелязва местна медия.

Захарченко определи Минските споразумения като голяма дипломатическа победа, подчертавайки, че Киев се намира в политическа агония.

Той предупреди, че ДНР ще предяви претенции към цялата Донецка област, ако не получи независимост.

По-рано съобщихме, че двете републики, включително Донецката, ратифицираха подписаните документи в Минск.

Междувременно Русия е внесла в Съвета за сигурност на ООН проекторезолюция за одобряване на договореното в Минск, съобщи източник от външното министерство на Русия, предаде РИА „Новости".

Москва очаква резолюцията да бъде приета единодушно.

В неделя Съветът за сигурност ще проведе извънредно заседание за ситуацията в Украйна.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини