Златоград върти 150 агнета за празника на чевермето

 Родопската община посреща гости за второто издание на кулинарната фиеста

На втори май Златоград за втора поред година ще стане център на гурме фиеста с традиционни родопски ястия и прословутото чеверме.

Според кмета на община Златоград Мирослав Янчев, целта на организаторите е да се популяризират родопските традиции - ястия, музика, фолклорни носии. Градоначалникът призова гостите, които ще посетят града на Делю войвода да се облекат в народни носии, независимо от кой край на страната са. Самият той ще се изяви в традиционна родопска носия, която от три години вече е негов специален тоалет за етнопразниците в града.

„Родопчани трябва да се чувстваме горди с това, което имаме и което сме запазили като традиции”, каза Янчев. Празничната програмата ще започне в 12 ч. на централния площад с участието на оркестър „101 каба гайди“ и Ансамбъл „Филип Кутев”.

За доброто настроение на стотиците гости от страната и чужбина,основно от южната ни съседка Гърция, които се чакат в туристическия град, програмата ще продължи с песните на Николай Славеев и оркестър, Красимира Георгиева, Росица Пейчева. Специално участие ще имат и фолклорни самодейни състави от Община Златоград и страната.

Кулминацията за финал на празничната програма ще бъде ансамбъл „Българе” с музикално-танцов спектакъл.

Янчев покани всички любители на туристическите приключения с думите: „Всеки, който иска да опита от вкусните родопски ястия и да се наслади на родопския фолклор и традиции ще е „Добре дошъл” в Златоград!“

 СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини