Българските спедитори в режим на изчакване за пътувания в Турция

Голяма част от българските превозвачески фирми са в позиция на изчакване за ситуацията на пазарите и възвръщането на търговския ритъм в съседна Турция.

След петъчния опит за преврат в южната ни съседка, почти всички търговски обекти и вериги там хлопнаха кепенците. По границата се образуваха огромни опашки в събота сутринта. Трафикът се нормализира към Турция около обяд тогава, но проблемите с натрупващата се върволица от товарни коли от Турция към България остана и през следващия ден.

Според свидетелските коментари на шофьори, които пътуват редовно до Турция нито в събота, нито в неделя са работели вътрешните митници там. По принцип неделята е почивни ден, но в събота се обработват товари за експорт. Заради спирането на работата тираджиите са били принудени да останат двата дни на турска територия. От забавянето фирмите търпят загуби от по около 100 евро дневно на камион.

Фактът, че вероятно българските спедиторски фирми изчакват и днес, в понеделник, по-конкретна информация от вътрешността на южната ни съседка и не рискуват да пускат тежките машини на път, говорят и днешните данни на трафика на товарни автомобили по българо-турската граница.

Необичайно спокоен е той за първия ден на седмицата, коментираха митнически инспектори с години стаж на плаца.

По официални данни от Митницата за последните 24 часа двете смени контрольори са обработили около 1500 камиона, средно по около 750 -780 на смяна. Оттам уточниха, че тази сутрин трафикът на камиони е безпроблемен. работи се на пълен капацитет и няма опашки нито на "вход", нито на "изход"

Заради несигурността в южната ни съседка напоследък, много от българските превозвачи на товари, като Володя Костадинов от Харманли, са категорични, че няма да рискуват с разписване на пътни листи към Турция поне до края на август. Камионите им в момента обслужват линии в Западна Европа докато тежката ситуация на юг се нормализира.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини