"Да за Димитровград": Крайните квартали и селата остават на заден план!

Крайните квартали на Димитровград и селата в общината остават на заден план, кметът и общинска администрация са длъжници на хората, живеещи там. Това заявиха на пресконференция днес от групата на "Да за Димитровград" в Общинския съвет. На нея бе коментиран проекта за бюджет на общината и заложеното като дейности в него. Финансовата рамка ще се гласува на сесия на Общинския съвет този четвъртък - 26 януари. 

Пред медиите председателят на групата на "Да за Димитровград" Стефан Венков даде за пример нуждата от ремонт на пътя между Длъгнево и Меричлери, където ежедневно пътуват деца. Повдигната бе и темата за реконструкцията на ул."Строител" в един от кварталите, където се намират много фирми и движението е непрекъснато. Според Венков, не се обръща внимание на бизнеса, който може да задържи хората тук, като им осигури работа.

"Бюджетът на Димитровград не може да се каже, че е лош, той е нормален. За съжаление обаче в този бюджет няма никакви амбиции и това е проблема", бяха думите на Стефан Димитров. Според него, трябва да се обърне философията на това, което Общината прави във финансовата си рамка години наред.

И Димитров бе на мнение, че липсва каквато и да е надежда за селата, че ще се развиват. По същият начин и кварталите са оставени на самотек, като така те ще изчезнат, смята той. Обобщи, че в последните 5-6 години в бюджета на Димитровград липсва програмата за това коя улица кога ще бъде ремонтирана, за да знаят хората.

Димитров заяви, че има механизъм, чрез който Общината да подпомогне увеличението на доходите на хората. Според него, може да бъде определено минимално възнаграждение от 800 лв. например, което могат да получават всички общински служители, както и работещите в общинските фирми и предприятия, така и тези в детските градини, училищата, болницата. 

"Някой ще каже - това ще увеличи разходите. Всъщност задачата е да бъде стимулиран бизнеса, който също да вдигне възнагражденията си на заетите в него", каза Димитров. Той бе на мнение, че има и друга стъпка в тази посока - във всички обществени поръчки да бъде заложен минимален размер на часовата ставка, съобразен с тази заплата. Съветникът смята, че по Закона за обществените поръчки това е възможно да се направи.

От "Да за Димитровград" не коментираха дали ще подкрепят финансовата рамка на Общината за 2017 година на сесията в четвъртък.

Видео репортаж от пресконференцията - вижте тук!

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Аз
    Аз
    5 -3
    20:29, 24 яну 2017
    Мамин Стефчо да вземе и да махне тировете в осечката до ТЕЦ"Марица-З".Вие ,които отразявайте събитията в Димитровград не се крийте,а елате и вижте каква и ситуацията от сутринта до обяд.Освен мамин Стефчо хванете за ушите и Иво Димов и шефа на КАТ.

  • 2
    Ти
    Ти
    5 0
    09:25, 25 яну 2017
    Да не говорим че след падналия сняг снего и сметопочистване в крайните квартали нямаше , а те не са ли част от града??? Хората там не плащат ли данъци ? Не всички имаме хиликоптери за съжалени , разбихме си колите .
  • 3
    Ми
    митко
    9 -2
    10:00, 25 яну 2017
    ама мамин Стефчо нали твоите фирми чистят града затова ли всички тротоари са така хубаво почистени или ти пеша не ходиш поне почисти тротоара пред магазина на мама маргарита на трети март че да не е видиш със гипсирани крака като падне
  • 4
    Гр
    гражданин
    5 0
    12:51, 25 яну 2017
    Аман от едни и същи лица които вземат общинските поръчки,аман и от вас,които не давате на младите хора да се развиват,как няма да бягат хората...тези оферти които се пускат в общината разглеждат ли се?Предварително се знае кой ще изпълни поръчката,така ли все най-ниската оферта те я предлагат?АМАН.....
  • 5
    Би
    Бисер Бинев
    2 -1
    15:13, 27 яну 2017
    Когато свършиш нещо като хората, тогава давай съвети на хората.

Още новини

Последни новини