Нов проект подобрява качеството на питейната вода в Димитровград

За нов спечелен проект, който се очаква да подобри качеството на питейната вода в Димитровград, информират от пресслужбата на Общината днес. Той е по програмата за трансгранично сътрудничество с Гърция и е на стойност 600 000 лв. Чрез него ще се приложат  иновативни техники за подобряване на качеството на водата в градските зони.

Предвидено е в Димитровград ще бъде изградена компютъризирана мониторингова система за наблюдение на параметрите на питейната вода и за ранно известяване при нарушаване на показателите.  

Ще бъдат изградени и оборудвани със съвременни технологии специализирани телеметрични станции с многоканални контролери, които в реално време ще следят различните показатели. Станциите ще бъдат разположени до основния резервоар на четири предварително определени точки. Така данните ще бъдат проследявани в реално време в диспечерския център на оператора, отговорен за водоснабдяването на града, информират от Общината.

Подобряване качеството на питейната вода и намаляване на рисковете от различни заболявания е основната цел на проекта. В разработката се посочва, че това трябва да се постигне чрез въвеждане на иновативна система за ранно предупреждаване при повишаване на нивата на замърсеност и пречистващи системи. Заложено е също така и провеждане на проучване на местата с негативно въздействие върху околната среда, които влияят върху водоснабдяването.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    73
    737
    2 0
    07:30, 25 мар 2017
    Ако с тези 600 000 лв. можете да оправите качеството на водата в Димитровград, значи сте факири. Това твърдение на рускинята ли е или идва от космоса. Не заблуждавайте населението. Повечето водопроводи в града са от етернит с голяма водозагуба. Етернита е карцорогенен материал. След като се сменят водопроводите и се намери вода с добри питейни качества може да се говори за подобряването на питейната вода. Тази система ще служи повече за контрол на капацитета на водоемите, може да отчита качеството на водата, но как ще я подобри като водопроводите са ужас. Трябва тотална смяна на етернитовите водопроводи с такива от ПЕВП. За това са нужни много средства. В цялата селищна система. Та "В и К" не си знае водопроводите, камо ли общината. Не са нанесени в съответните карти. Съгласно ЗУТ, кмета е отговорен за съдържанието за специализираната карта, но засега това всичко е изоставено, разчита се на интереса и всичко се прави на парче. Дори не се спазва Генералния план за В и К за общината и се нарушава основно от нея. В колко населени места трябва да се търсят алтернативни водоизточници. Липсват разрешения за водоползване. В няколко населени места, във вододайни-те зони попадат обекти със забранена дейност, но те функционират и е допуснато от незнанието на сегашните ръководители.

Видеа по темата

Последни новини