Водната кула вече е собственост на Община Димитровград

Водонапорната кула на бул. "Трети март" вече е собственост на Община Димитровград, информират от пресслужбата й. От администрацията на кмета Иво Димов са водили преговори с "БДЖ" ЕАД, чиято собственост бе кулата и е била постигната цена от 32 967лв. без ДДС.

Припомняме, че решение за провеждане на такива преговори взе на сесия през юни миналата година Общинският съвет, като упълномощи за това градоначалника. Договарянето не трябваше да бъде при цена по - висока от 32 967 лв без ДДС.

В последните години няколко пъти Общината прави опити да придобие безвъзмездно  водонапорното съоръжение с площ 33 кв.м., но без успех. За извършване на разпоредителни сделки със собственика трябваше да се приложи правилникът за реда за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала, един от начините бе договаряне.

Преди 3 години Общински съвет в Димитровград потвърди намерението за придобиване на собствеността върху недвижимия имот, който е държавна собственост. През март 2017 година имотът бе включен в Програмата за управление и разпореждане с общинска собственост. Предвижда се кулата на бъде ремонтирана и обновена.

Водната кула е емблематична за града. Изградена е в края на ХІХ век след пускането на Баронхиршовата железница. Тогава се е използвала за набавяне на вода за парните локомотиви и жп гара Каяджик, а по-късно село Раковски.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Се
    Сега
    6 -1
    19:45, 27 мар 2018
    Сега остава да закупите и помпената станция към водната кула, за да бъде комплекта пълен.
Последни новини