"Коледна трапеза" на централния площад пред Общината

Изображение 1 от 2

    На 20ти от 12:00ч. на централният площад "България" в Димитровград, ще се проведе едно от най-ярките събития през месец декември - Фестивала на зимната обредност и коледарските песни и кулинарното изложение "Коледна трапеза". На Игнажден 11 местни състава и такива от съседни общини ще представят обичаи и коледарски песни характерни за зимния период и обредността около коледните и новогодишни празници. В програмата читалищата от селата Крум, Каснаково, Голямо Асеново, Сусам и Меричлери ще пресъздадат обичаи от българската битност по празниците. Коледарски групи от селата Радиево, Долно Белево, Брод и Тракия ще изпълнят коледарски песни съхранени в региона. Три детски състава от Черногорово, Крепост и Странско ще участват във фестивала.

    Организатори са община Димитровград, НЧ "Васил Левски 2003" и Общинския читалищен съюз. На сцената утре председателя на Общински съвет Димитровград г-жа Гергана Кръстева ще връчи почетният знак на НЧ "Съзнание" с.Голямо Асеново по повод 90 годишнината на читалището.

    По същото време от 12.00ч. на обяд ще започне и седмото издание на превърналото се в традиция кулинарно изложение "Коледна трапеза".  С характерни за коледните и новогодишни празници ястия, организираният от община Димитровград празник ще представи съхранени през годините автентични семейни рецепти. Над 130 участника ще приготвят близо 200 ястия и ще покажат своя майсторлък и кулинарни умения в четири раздела - обредни пити и погачи, постни и месни ястия и сладки изкушения. Заявка за участие в "Коледната трапеза" са заявили 25 читалища от общината и ученици от ПГ "Проф.д-р Асен Златаров". Гозбите на читалището от село Каснаково ще бъдат тематични и ще пресъздават традицията на трапезата на Бъдни вечер, а тази на Долно Белево ще представи ястия и десерти приготвени изцяло от тиква. 

    Коледен огън с Бъдник и представяне на местни майстори-занаятчии ще допълват атмосферата на централния площад утре. Свои продукти ще покажат дърворезбарят Георги Георгиев, пана и сувенири изработени от спластена вълна на авторката Катя Тончева, рисунки върху дърво на Цанка Стоянова, макетни дървени къщички на Христо Тилев и ръчно изработени накити на Таня Текнефезова. 

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Коментари в сайта

    Последни новини