Завод за изкуствен камък се очаква да бъде изграден в Димитровград

Информация за завод за изкуствен камък, който да бъде изграден в Димитровград до 6 месеца, даде кметът на града Иво Димов, в интервю пред радио Фокус.

"Бизнес климатът при нас е много добър, пряката връзка с инвеститорите, улесняването на административните процедури, всички тези конкретни стъпки, които заедно, подавайки си ръка с бизнеса извършваме, водят до една много добра бизнес среда, която ще даде отражение в следващите години, особено на пазара на труда.

Тук мога да издам една предварителна информация, миналата седмица имахме разговор с един бизнесмен от София, който е решил да инвестира на територията на общината, изграждайки завод за изкуствен камък. Надявам се в рамките на следващите 6 месеца този проект да бъде реализиран и да започне да функционира. Това е показателно за нещата, които се опитваме да създадем, изграждайки тази индустриална зона на територията на Община Димитровград.

Позитивите са много, най-важният от тях е промяната на пазара на труда, защото, за да могат да реализират своите планове, тези компании трябва да осигурят качествена работна ръка. Това може да стане единствено и само, повишавайки цената на труда и наемайки хора, на които да им се плаща адекватно, според нуждите и изискванията.

Т.е. увеличението на ставките е един процес, който е неизбежен и в следващите години ще се усети доста сериозно на територията не само на общината, но и целия регион. Защото не знам дали знаете, но едно от големите предприятия, което функционира и в което в момента работят около 3 хиляди човека, ежедневно персоналът, който работи там се извозва в радиус около 50- 60км от завода, а най-дългата дестинация е над 100 км. т.е. всеки ден автобуси извозват хора от целия регион. Така че тези инвестиции са голям плюс не само за общината, но и за цялата област, за целия регион" заяви пред радиото кметът Иво Димов

Очаква се новия завод да осигури около 150 нови работни места. Той коментира и мерките за подобряване на атмосферния въздух в Димитровград. 3000 домакинства ще се възползват от безплатната подмяна на отоплението на твърдо гориво, обясни той. Около 7 млн. лева е стойността на този важен за атмосферния въздух проект, уточни Димов. Очаква се в скоро време да бъде подписан договор и да започне предприемането на конкретни действия, добави градоначалникът.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини