4 °C

Професионално образование в Димитровград - в каква посока върви то?

  На 11-ти април, в димитровградската зала „Гросето“ бе открит форум на тема „Професионалното образование – предизвикателства и перспективи“.

  На форума присъстваха кметът на Димитровград - Иво Димов, директорът на професионалната гимназия Румяна Монева и екип от гимназията, директори и зам. диртектори на основните училища в града, директорът на езиковата гимназия Красимир Кръстев, директорът на Регионално управление на образованието /РУО/ – Хасково Христина Боева, представителят на "Тракия Тех“ Георги Стоев – изработили бизнес каталога на общината, представители на ВУЗове и бизнеса в града, учители и ученици. Плакети върху дърво от ПГ "Асен Златаров" получиха кметът на Димитровград, директорката на РУО и  Георги Стоев от "Тракия Тех“.

  Началото на форума даде директорката на профисионалната гимназия Румяна Монева, която изказа приветствия и благодарности към присъстващите, към общината и в часност към кмета за подкрепата, която получават.

  Последва изказване на кмета Иво Димов, който поздрави всички и каза, че е очаквал интерес на повече работодатели от общината към форума. "Темата за профисионалното образование все по-често трябва да присъства в нашето ежедневие, за съжаление позабравихме колко е важно, а то е в основата на просперитета на една държава, един град, един народ", каза Димов.

  Професионалното образование трябва да бъде насочено към подготовката на можещи и знаещи млади хора, чиито умения да отговарят на пазара на труда в областта. Димов твърди, че в Общината и областта имаме отговорни партньори в лицето на работодателите, които са готови да инвестират в бъдещето на работниците си и че това е правилния път, по който трябва да вървим. Трябва партньорство между обината, гимназията, работодателите и инспектората за осигуряването на квалифицирана и качествена работна ръка.

  Кметът добави, че разликата в условията на сградния фонд между ПГ и останлите училища в града, които са общински, е голяма и  допълни, че тази година с помощта на държавата са стеартирали основни строително-ремонтни дейности и се надява на допънителна подкрепа на Министерството на Образованиете за продължаването на ремонтите.

  Изказа се и директорът на Регионално управление на образованието /РУО/ – Хасково, която заяви, че тя и екипът и вярват, че професионалното образование в Димитровград е наистина приоритет. "Трябва да вярваме, че е приоритет на града и на държавата", допълни тя.

  Приветствие от името на Стефан Димитров, председател на Конфедерацията на индустриалците и работодателите /КРИБ/ – Хасково, изчете Диана Димитрова.

  За дуалното обучение говори и инж. Виолета Донева – зам. директор по УПД от Профисионалната гимазия. Чрез дуалното обучение ученикът получава знания и умения, чрез работа във фирма и обучение в гимназията.

  Инж. Катя Гергинова – старши учител в ПГ говори за това как да се подобри професионалното образование, като наблегна на това, че практическите занятия трябва да бъдат засилени и увеличени в учебната програма. Трябва младежите да се запознаят и научат на практически дейности и фирмена култура, за да бъдат готови да се включат в производствените дейности.

  Според Гергинова произвоствена практика, която вече може да се заплаща на учениците от министерството, трябва да бъде по-гъвкава. Да може да се прави трансфер между профисионалните гимназии, за да могат учениците да се запознават и с други практики. Трябва да бъде по-гъвкава и във  времето, в което могат учениците да ходят в предприятията за производствена практика, защото в момента това е времето от 1-ви до 15 юли, но то не отговоря винаги на нуждите и възможностите на работодателите.

  Представител от Тракийския университет, работила 26 години в Химическия техникум в Димитровград, похвали възпитаниците на Профисионалната гимназия, че са високо ценени в уневерситета за уменията, които са придобили преди да влязат в него . Младежите са получили добра подготовка в областта на техниката, лабораторната работа, микроскопите и др. От тях стават добри лекари, еколози, специалисти по контрол на храни и околна среда.

  В форума се включи и водещият икономист Георги Стоев, той отправи апел към младите хора да търсят повече информация, възможности и контакти с работодателите и бизнеса по места, да видят какво представляват професиите и да могат да се ориентират към това, което им харесва.

  Той призова младите димитровградчани да се запознаят с бизнес каталога, изготвен от „Тракия Тех” по инициатива на Община Димитровград.

  „Това е много важно издание. Това е издание, което четат новите инвеститори и съществуващите работодатели. То съдържа базова информация, която ще ви ориентира много добре, затова използвайте го". Той бе категоричен, че у нас съществуват много митове за българската индустрия – че е стара, мръсна, неплатена, непривлекателна. "Но именно на индустрията се дължат богатите общества. Няма държава, която да е икономически развита и богата, само чрез туризъм", даде пример икономистът. Георги Стоев заяви, че много от малките и средни производители у нас вече въвеждат високи технологии в производствата си.

  Основните цели на форума са популиразиране на професионалното образование, ползите и нуждата от него. Факт е, че в България и в частност Димитровград има нужда все повече от работна ръка за индустрията, която реално излиза от професионалното обучение, което дава подготовка и професия на младежите със средно образование. Но дали подрастващите деца и родителите им се орентират към него, по скоро не.

  В града от десетилетия не се смята за престижно детето да учи в професионалната гимназия, бившите химически, минен или строителен техникум, от които да получи някаква професия. Родителите и младежите се орентират главно към хуманитарните гимназии, ПМГ или ЕГ, и се счита, че в профисионалната гимазия отиват тези деца, на които явно не им се учи и нямат намерение да продължат образованието си по-нагоре. Митове ли са това или не?

  По-амбициозните родители и ученици се насочават към емиграция след хуманитарната гимназия, за да продължат обучението си извън границите на България и да се реализират в чужда страна, главно от западна Европа. Кое е правилно за децата и реализацията им в живота, е въпрос на преценка, но е добре да са се запознали с всички алтернативи, преди да се вземе решение за тяхното бъдеще.

  По думите на  Георги Стоев от "Тракия Тех“ в момента шансовете на среднисти да започнат работа са в полза на тези зършили професионална гимназия, имам много по голям глад на пазара на труда за тях, защото вече са придобили някакви умения, които са им нужни в индустрията. Пак по негови думи среднистите с професия ще започнат на по висока стартова заплата от тези завършили хуманитарна гимназия.

  Христо Христозов

  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 14.12.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Днес ще ви се отдаде прекрасната възможност да се занимавате тъкмо с това, което сте намислили. Едва ли някой около вас ще бъде изненадан от ентусиазмът ви да реализирате идеите си, дори когато това съвсем не е лесно. Поощрявате ваш близък да се заеме по-сериозно с нещо, което ви му донесло доста ползи, ако наистина го постигне.
  14 дек 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днес ще имате възможност да се запознаете с нещо, което ще ви очарова с предимствата си и не е изключено за в бъдеще да го включите в работата си. Занимавате се днес с човек, в когото ще откриете много положителни страни. Оставете настрана въпрос, до чието разрешение не можете да стигнете за момента. Бъдете сигурни че ще ви се отдаде възможност да го сторите по-късно.
  14 дек 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Рутинните задачи ще запълват голяма част от деня ви, но и към тях ще подхождате с нужната отговорност и внимание. Добри перспективи както за вас, така и за близките ви. И с право ще получите дарове за това, което давате. Обадете се на приятели и разпуснете вечерта.
  14 дек 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Интелектуалните ви занимания ще направят успешни представянията ви на изпити и конкурси. На работното място също ще се отличавате с находчиви решения и готовност за съдействие. Всичко това няма да остане незабелязано. Ще получите предложения, които в голямата си част ще удовлетворят търсенията ви.
  14 дек 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Постарайте се да наваксате с нещата, от които сте се лишили през последните дни. Едно пътуване ще ви разнообрази и срещне с нови хора. Ще върнете психическата си форма и по-лесно ще намерите решение на въпрос, който ви затруднява. Поставяйки си нови задачи, ще държите духа си буден и в готовност за действие.
  14 дек 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Денят носи заряда на новото. Предстоят ви срещи, за някои от вас те ще бъдат може би съдбовни. Защото отново ще се срещнете с позабравен приятел и това ще възроди стари чувства. Тези, които търсят сцена за своите изяви, сега щедро ще им се предложи такава. Пазете се от настинки и проблеми с белите дробове.
  14 дек 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Прекрасни почивни дни предстоят на мнозинството от вас. Осигурили сте си идеални условия, или ако още не сте със сигурност няма да ви е много трудно да го сторите. Няма да ви липсват и предложения за различни развлечения. В случай, че сте оставили незавършени професионални ангажименти, днес ще съумеете да се справите с тях без никакви усилия.
  14 дек 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  С подходящото настроение сте за осъществяване на промените, от които се нуждае домът ви. Повечето от вас ще са заети с професионалните им задачи, но има за какво. Перспективите са добри и ще може да се похвалите с придобивки. Не бягайте от късмета си, днес ще ви върви.
  14 дек 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Срещите ви днес ще са от по-различен характер и е възможно да се натоварите емоционално. Не допускайте хората около вас да ви изнервят и обезкуражат. Имате сили да се справите с положението и ще успеете. Помислете пред кого и какво говорите, както и за грешките си. Следвайте краткосрочните си цели.
  14 дек 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  В делово отношение денят е благоприятен за вас и макар че ще имате ядове, ще съумеете да се справите със задачите си. В личен план също ще имате поводи за радост. Успех при разрешаването на значим за вас проблем ще ви възвърне спокойствието.
  14 дек 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес сте творчески настроени, затова едва ли ще сте много контактни. Идеите ви са интересни за околните, но и доста абстрактни, което ги прави трудно разбираеми. Постарайте се да ги реализирате, за да удовлетворите желанието си за действие.
  14 дек 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Имате идеи, които ви се иска да видите час по-скоро осъществени. Амбициозни сте и няма да скъпите усилията си това наистина да се случи. Партньорите ви ще останат доволни от сътрудничеството си с вас, защото сте прями, коректни и добри. Но ще има и такива, които ще се опитат да злоупотребят с това.
  14 дек 2019
  Последни новини