8 °C

Професионално образование в Димитровград - в каква посока върви то?

  На 11-ти април, в димитровградската зала „Гросето“ бе открит форум на тема „Професионалното образование – предизвикателства и перспективи“.

  На форума присъстваха кметът на Димитровград - Иво Димов, директорът на професионалната гимназия Румяна Монева и екип от гимназията, директори и зам. диртектори на основните училища в града, директорът на езиковата гимназия Красимир Кръстев, директорът на Регионално управление на образованието /РУО/ – Хасково Христина Боева, представителят на "Тракия Тех“ Георги Стоев – изработили бизнес каталога на общината, представители на ВУЗове и бизнеса в града, учители и ученици. Плакети върху дърво от ПГ "Асен Златаров" получиха кметът на Димитровград, директорката на РУО и  Георги Стоев от "Тракия Тех“.

  Началото на форума даде директорката на профисионалната гимназия Румяна Монева, която изказа приветствия и благодарности към присъстващите, към общината и в часност към кмета за подкрепата, която получават.

  Последва изказване на кмета Иво Димов, който поздрави всички и каза, че е очаквал интерес на повече работодатели от общината към форума. "Темата за профисионалното образование все по-често трябва да присъства в нашето ежедневие, за съжаление позабравихме колко е важно, а то е в основата на просперитета на една държава, един град, един народ", каза Димов.

  Професионалното образование трябва да бъде насочено към подготовката на можещи и знаещи млади хора, чиито умения да отговарят на пазара на труда в областта. Димов твърди, че в Общината и областта имаме отговорни партньори в лицето на работодателите, които са готови да инвестират в бъдещето на работниците си и че това е правилния път, по който трябва да вървим. Трябва партньорство между обината, гимназията, работодателите и инспектората за осигуряването на квалифицирана и качествена работна ръка.

  Кметът добави, че разликата в условията на сградния фонд между ПГ и останлите училища в града, които са общински, е голяма и  допълни, че тази година с помощта на държавата са стеартирали основни строително-ремонтни дейности и се надява на допънителна подкрепа на Министерството на Образованиете за продължаването на ремонтите.

  Изказа се и директорът на Регионално управление на образованието /РУО/ – Хасково, която заяви, че тя и екипът и вярват, че професионалното образование в Димитровград е наистина приоритет. "Трябва да вярваме, че е приоритет на града и на държавата", допълни тя.

  Приветствие от името на Стефан Димитров, председател на Конфедерацията на индустриалците и работодателите /КРИБ/ – Хасково, изчете Диана Димитрова.

  За дуалното обучение говори и инж. Виолета Донева – зам. директор по УПД от Профисионалната гимазия. Чрез дуалното обучение ученикът получава знания и умения, чрез работа във фирма и обучение в гимназията.

  Инж. Катя Гергинова – старши учител в ПГ говори за това как да се подобри професионалното образование, като наблегна на това, че практическите занятия трябва да бъдат засилени и увеличени в учебната програма. Трябва младежите да се запознаят и научат на практически дейности и фирмена култура, за да бъдат готови да се включат в производствените дейности.

  Според Гергинова произвоствена практика, която вече може да се заплаща на учениците от министерството, трябва да бъде по-гъвкава. Да може да се прави трансфер между профисионалните гимназии, за да могат учениците да се запознават и с други практики. Трябва да бъде по-гъвкава и във  времето, в което могат учениците да ходят в предприятията за производствена практика, защото в момента това е времето от 1-ви до 15 юли, но то не отговоря винаги на нуждите и възможностите на работодателите.

  Представител от Тракийския университет, работила 26 години в Химическия техникум в Димитровград, похвали възпитаниците на Профисионалната гимназия, че са високо ценени в уневерситета за уменията, които са придобили преди да влязат в него . Младежите са получили добра подготовка в областта на техниката, лабораторната работа, микроскопите и др. От тях стават добри лекари, еколози, специалисти по контрол на храни и околна среда.

  В форума се включи и водещият икономист Георги Стоев, той отправи апел към младите хора да търсят повече информация, възможности и контакти с работодателите и бизнеса по места, да видят какво представляват професиите и да могат да се ориентират към това, което им харесва.

  Той призова младите димитровградчани да се запознаят с бизнес каталога, изготвен от „Тракия Тех” по инициатива на Община Димитровград.

  „Това е много важно издание. Това е издание, което четат новите инвеститори и съществуващите работодатели. То съдържа базова информация, която ще ви ориентира много добре, затова използвайте го". Той бе категоричен, че у нас съществуват много митове за българската индустрия – че е стара, мръсна, неплатена, непривлекателна. "Но именно на индустрията се дължат богатите общества. Няма държава, която да е икономически развита и богата, само чрез туризъм", даде пример икономистът. Георги Стоев заяви, че много от малките и средни производители у нас вече въвеждат високи технологии в производствата си.

  Основните цели на форума са популиразиране на професионалното образование, ползите и нуждата от него. Факт е, че в България и в частност Димитровград има нужда все повече от работна ръка за индустрията, която реално излиза от професионалното обучение, което дава подготовка и професия на младежите със средно образование. Но дали подрастващите деца и родителите им се орентират към него, по скоро не.

  В града от десетилетия не се смята за престижно детето да учи в професионалната гимназия, бившите химически, минен или строителен техникум, от които да получи някаква професия. Родителите и младежите се орентират главно към хуманитарните гимназии, ПМГ или ЕГ, и се счита, че в профисионалната гимазия отиват тези деца, на които явно не им се учи и нямат намерение да продължат образованието си по-нагоре. Митове ли са това или не?

  По-амбициозните родители и ученици се насочават към емиграция след хуманитарната гимназия, за да продължат обучението си извън границите на България и да се реализират в чужда страна, главно от западна Европа. Кое е правилно за децата и реализацията им в живота, е въпрос на преценка, но е добре да са се запознали с всички алтернативи, преди да се вземе решение за тяхното бъдеще.

  По думите на  Георги Стоев от "Тракия Тех“ в момента шансовете на среднисти да започнат работа са в полза на тези зършили професионална гимназия, имам много по голям глад на пазара на труда за тях, защото вече са придобили някакви умения, които са им нужни в индустрията. Пак по негови думи среднистите с професия ще започнат на по висока стартова заплата от тези завършили хуманитарна гимназия.

  Христо Христозов

  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 19.02.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Споделяйте притесненията си и търсете мнението на специалисти, така ще ви бъде по-лесно да намерите решението, което търсите, ще ви спести време и ще съберете повече опит. Отегчението ви от някого или нещо ще отстъпи място на приятна изненада. Идеите и предложенията ви ще се оценят и ще получите подкрепата, от която се нуждаете.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  С творчески импулс ще търсите нови пътища за развитие на уменията си. Възможно е да срещнете известно подозрение или безразличие към работата си, но продължете да работите. Сигурно е, че ще бъдете обградени с вниманието и любовта на човека, който ви разбира и споделя интересите ви.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Добре е делата си днес да ги приключите в рамките на деня. Градивните ви усилия ще поддържат активността и формата ви, правейки ви по-организирани. В личния си живот ще постигнете разбиране със себе си и ще се съобразите с развитието на дълго очакваните промени. Най-хубавото е, че ще ви направят щастливи.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Промените ще навлязат по-осезателно в живота ви, но за добро. Целите, които си поставяте подхранват духа ви и дават сили да се справите с предизвикателствата по пътя. Наясно сте, че трудности ще има, но и кой може да ви възпре. Придобивка за дома или лично за вас ще подобри настроението ви.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Имате искреното желание да доведете до край започнато начинание, но независещи от вас пречки ви спъват. Разумно бихте постъпили, ако за момента заемете изчаквателна позиция и не насилвате нещата. Във ваш интерес е да се приготвите за нова атака, а не да мислите за поражение. Имате подкрепата на любимите си хора, по-добре ще е ако се вслушвате в техните съвети.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Интересни събития, които няма да ви оставят да скучаете. Идеите ви за бъдещото развитие на фирмата, в която работите са напълно осъществими и биха затвърдили позициите и на пазара. Авторитета ви също нараства и претенциите ви за по-високо възнаграждение биха били напълно основателни.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Гъвкавия ви подход ви дава сериозно предимство. Ще се чувствате тонизирани и весели и с доброто си настроение ще радвате околните. Много вероятно е да се натъкнете и на недоброжелатели, но негативното им влияние може да бъде неутрализирано от увереността ви. Здравословни проблеми отшумяват.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Нуждаете се от време за да осмислите положението. Стремежът ви към ценен и желан от вас човек скоро ще бъде задоволен. Ще се справите с бариерите, които съществуват пред вас и по отношение на намеренията ви. Самотата не е добър спътник и не се изолирайте сами. По-лесно ще ви бъде, ако до себе си имате човек, на чието рамо да се опрете.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  В работата си днес определено сте човекът - оркестър. Енергията ви изцяло ще бъде насочена към служебните ангажименти и вечерта основателно може да се поздравите за свършеното. Отношението на любимия човек ще направи удовлетворението ви пълно.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Мнозина от вас ще посветят деня си на професионални ангажименти, които могат да улеснят работата ви за в бъдеще. Естествено не пренебрегвайте желанията на най-близките си хора и се постарайте да им доставите удоволствие. Ще останете доволни от отношението им и едва ли ще съжалявате за избора си.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Наясно сте точно какво трябва да свършите днес и едва ли нещо ще е в състояние да ви попречи. Имате достатъчно търпение и бавно и методично ще осъществявате целите си. Благодарение на което успехът няма да ви подмине, а нещо повече. Очаквайте скорошно стабилизиране на финансовото състояние, което ще ви даде основа за размисъл за подходящо капиталовложение.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Днес настроенията ви се променят доста лесно, затова се постарайте да си осигурите по-голяма емоционална стабилност, която много ще ви помогне в работата ви. Този ден ще ви предложи немалко изненади, на които трябва да издържите.
  19 фев 2020
  Последни новини