11 °C

Професионално образование в Димитровград - в каква посока върви то?

  На 11-ти април, в димитровградската зала „Гросето“ бе открит форум на тема „Професионалното образование – предизвикателства и перспективи“.

  На форума присъстваха кметът на Димитровград - Иво Димов, директорът на професионалната гимназия Румяна Монева и екип от гимназията, директори и зам. диртектори на основните училища в града, директорът на езиковата гимназия Красимир Кръстев, директорът на Регионално управление на образованието /РУО/ – Хасково Христина Боева, представителят на "Тракия Тех“ Георги Стоев – изработили бизнес каталога на общината, представители на ВУЗове и бизнеса в града, учители и ученици. Плакети върху дърво от ПГ "Асен Златаров" получиха кметът на Димитровград, директорката на РУО и  Георги Стоев от "Тракия Тех“.

  Началото на форума даде директорката на профисионалната гимназия Румяна Монева, която изказа приветствия и благодарности към присъстващите, към общината и в часност към кмета за подкрепата, която получават.

  Последва изказване на кмета Иво Димов, който поздрави всички и каза, че е очаквал интерес на повече работодатели от общината към форума. "Темата за профисионалното образование все по-често трябва да присъства в нашето ежедневие, за съжаление позабравихме колко е важно, а то е в основата на просперитета на една държава, един град, един народ", каза Димов.

  Професионалното образование трябва да бъде насочено към подготовката на можещи и знаещи млади хора, чиито умения да отговарят на пазара на труда в областта. Димов твърди, че в Общината и областта имаме отговорни партньори в лицето на работодателите, които са готови да инвестират в бъдещето на работниците си и че това е правилния път, по който трябва да вървим. Трябва партньорство между обината, гимназията, работодателите и инспектората за осигуряването на квалифицирана и качествена работна ръка.

  Кметът добави, че разликата в условията на сградния фонд между ПГ и останлите училища в града, които са общински, е голяма и  допълни, че тази година с помощта на държавата са стеартирали основни строително-ремонтни дейности и се надява на допънителна подкрепа на Министерството на Образованиете за продължаването на ремонтите.

  Изказа се и директорът на Регионално управление на образованието /РУО/ – Хасково, която заяви, че тя и екипът и вярват, че професионалното образование в Димитровград е наистина приоритет. "Трябва да вярваме, че е приоритет на града и на държавата", допълни тя.

  Приветствие от името на Стефан Димитров, председател на Конфедерацията на индустриалците и работодателите /КРИБ/ – Хасково, изчете Диана Димитрова.

  За дуалното обучение говори и инж. Виолета Донева – зам. директор по УПД от Профисионалната гимазия. Чрез дуалното обучение ученикът получава знания и умения, чрез работа във фирма и обучение в гимназията.

  Инж. Катя Гергинова – старши учител в ПГ говори за това как да се подобри професионалното образование, като наблегна на това, че практическите занятия трябва да бъдат засилени и увеличени в учебната програма. Трябва младежите да се запознаят и научат на практически дейности и фирмена култура, за да бъдат готови да се включат в производствените дейности.

  Според Гергинова произвоствена практика, която вече може да се заплаща на учениците от министерството, трябва да бъде по-гъвкава. Да може да се прави трансфер между профисионалните гимназии, за да могат учениците да се запознават и с други практики. Трябва да бъде по-гъвкава и във  времето, в което могат учениците да ходят в предприятията за производствена практика, защото в момента това е времето от 1-ви до 15 юли, но то не отговоря винаги на нуждите и възможностите на работодателите.

  Представител от Тракийския университет, работила 26 години в Химическия техникум в Димитровград, похвали възпитаниците на Профисионалната гимназия, че са високо ценени в уневерситета за уменията, които са придобили преди да влязат в него . Младежите са получили добра подготовка в областта на техниката, лабораторната работа, микроскопите и др. От тях стават добри лекари, еколози, специалисти по контрол на храни и околна среда.

  В форума се включи и водещият икономист Георги Стоев, той отправи апел към младите хора да търсят повече информация, възможности и контакти с работодателите и бизнеса по места, да видят какво представляват професиите и да могат да се ориентират към това, което им харесва.

  Той призова младите димитровградчани да се запознаят с бизнес каталога, изготвен от „Тракия Тех” по инициатива на Община Димитровград.

  „Това е много важно издание. Това е издание, което четат новите инвеститори и съществуващите работодатели. То съдържа базова информация, която ще ви ориентира много добре, затова използвайте го". Той бе категоричен, че у нас съществуват много митове за българската индустрия – че е стара, мръсна, неплатена, непривлекателна. "Но именно на индустрията се дължат богатите общества. Няма държава, която да е икономически развита и богата, само чрез туризъм", даде пример икономистът. Георги Стоев заяви, че много от малките и средни производители у нас вече въвеждат високи технологии в производствата си.

  Основните цели на форума са популиразиране на професионалното образование, ползите и нуждата от него. Факт е, че в България и в частност Димитровград има нужда все повече от работна ръка за индустрията, която реално излиза от професионалното обучение, което дава подготовка и професия на младежите със средно образование. Но дали подрастващите деца и родителите им се орентират към него, по скоро не.

  В града от десетилетия не се смята за престижно детето да учи в професионалната гимназия, бившите химически, минен или строителен техникум, от които да получи някаква професия. Родителите и младежите се орентират главно към хуманитарните гимназии, ПМГ или ЕГ, и се счита, че в профисионалната гимазия отиват тези деца, на които явно не им се учи и нямат намерение да продължат образованието си по-нагоре. Митове ли са това или не?

  По-амбициозните родители и ученици се насочават към емиграция след хуманитарната гимназия, за да продължат обучението си извън границите на България и да се реализират в чужда страна, главно от западна Европа. Кое е правилно за децата и реализацията им в живота, е въпрос на преценка, но е добре да са се запознали с всички алтернативи, преди да се вземе решение за тяхното бъдеще.

  По думите на  Георги Стоев от "Тракия Тех“ в момента шансовете на среднисти да започнат работа са в полза на тези зършили професионална гимназия, имам много по голям глад на пазара на труда за тях, защото вече са придобили някакви умения, които са им нужни в индустрията. Пак по негови думи среднистите с професия ще започнат на по висока стартова заплата от тези завършили хуманитарна гимназия.

  Христо Христозов


  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 22.09.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Дайте възможност на любимите ви хора да се погрижат за вас. Денят не носи проблеми. Починете си. Не прибързвайте със съветите към близките ви. Без да искате ги натоварвате излишно. Занимавайте се със свои неща, които ви помагат да се откъснете от натоварващи мисли.
  22.09.2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Подхождайте към решаване на проблемите делово, като се абстрахирате от емоциите. Запазете добрия тон и ведрата атмосфера около себе си, вслушвайте се в мнението и на другата страна. Помислете преди да предприемате каквото и да било. Предстои ви нещо ново, което изисква повече внимание и по-добра ориентираност.
  22.09.2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Душевната ви хармония се отразява чудесно и на външността ви. Ако съумеете де преодолеете дребните недоразумения в отношенията с интимния партньор, денят обещава да бъде много приятен. Отделете време за приятелите си.
  22.09.2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  За предпочитане е да се включите в изпълнение на обща задача, отколкото да се опитвате сами да я свършите. Екипната работа ще бъде резултатна и ще ви остане време за по-приятни неща. С партньора си ще говорите за намеренията си и ще търсите мнението му по всички общи въпроси. Вечерта ви ще е различна, но и вълнуваща.
  22.09.2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Натоварванията днес не са препоръчителни, погрижете се за здравето си. Също така не допускайте дребни сплетни да развалят настроението ви. В добро разположение на духа сте и всичко, което измислите сега ще ви се отдава с лекота за напред. Въпреки това не се надценявайте.
  22.09.2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Радвате се на много добро здраве днес. Настроението ви е приповдигнато и с лекота разведрявате атмосферата у дома. Може би ще бъдете заинтригувани от плановете на ваш приятел. Предложението му ще ви се стори доста привлекателно и едва ли ще се колебаете дълго преди да приемете. Нямате много време за да довършите ангажимент, по който отдавна работите.
  22.09.2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Покажете на хората, които имат очаквания към вас, че държите на обещанията си. Бъдете коректни и в отношенията си с онези, с които работите. Не всичко е бизнес, по-важни са човешките взаимоотношения, стига да го разбирате и вие така. Никой не е застрахован от грешки, важно е да ги осъзнаем и избягваме за в бъдеще.
  22.09.2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Работата ще ви наложи да вземете неотложни мерки, но помислете дали не пропускате важни неща. Вслушвайте се в градивната критика, полезно е. У дома ви очаква спокойствие. То все повече ви привлича и ви се иска да не ви напуска.
  22.09.2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Не бъдете предубедени към хора, които ви предлагат партньорството си. Проверявайте собствената си информация и не предприемайте рисковани действия. Използвайте почтени средства и дайте изява на опита и авторитета си. Настроението ви ще се повиши от вниманието на скъп за вас човек. Пътуване или друго вълнуващо преживяване за някои от вас.
  22.09.2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Заслужавате достойна почивка за усилията през седмицата. За някои от вас не е никакъв проблем да си я осигурят, но други ще трябва да се справят с опитите на близки и далечни роднини да ги ангажират. В повечето случаи можете с чиста съвест да се измъкнете без да се налага да давате обяснения. Все пак преценете дали подкрепата ви е наистина наложителна.
  22.09.2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще си поставите цел и ще я следвате до края. Така ще постигнете бърз напредък и ще останете доволни от себе си. Изградили сте си авторитет на отговорен човек и това ще ви донесе поръчки и нови бизнес-взаимоотношения. Ще впечатлите някого с непрекъснатото си желание да сте интересни и загадъчни.
  22.09.2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Предпочитате да сте сами днес и да размишлявате, но не се обграждайте с бариери. Приемете доброто отношение на всички и се опитайте да се впишете в обстановката. Така най-бързо ще преодолеете кризата си и ще продължите напред. И щом веднъж сте поели в правилната посока, няма да има какво да ви спре.
  22.09.2019
  Последни новини