Професионално образование в Димитровград - в каква посока върви то?

    На 11-ти април, в димитровградската зала „Гросето“ бе открит форум на тема „Професионалното образование – предизвикателства и перспективи“.

    На форума присъстваха кметът на Димитровград - Иво Димов, директорът на професионалната гимназия Румяна Монева и екип от гимназията, директори и зам. диртектори на основните училища в града, директорът на езиковата гимназия Красимир Кръстев, директорът на Регионално управление на образованието /РУО/ – Хасково Христина Боева, представителят на "Тракия Тех“ Георги Стоев – изработили бизнес каталога на общината, представители на ВУЗове и бизнеса в града, учители и ученици. Плакети върху дърво от ПГ "Асен Златаров" получиха кметът на Димитровград, директорката на РУО и  Георги Стоев от "Тракия Тех“.

    Началото на форума даде директорката на профисионалната гимназия Румяна Монева, която изказа приветствия и благодарности към присъстващите, към общината и в часност към кмета за подкрепата, която получават.

    Последва изказване на кмета Иво Димов, който поздрави всички и каза, че е очаквал интерес на повече работодатели от общината към форума. "Темата за профисионалното образование все по-често трябва да присъства в нашето ежедневие, за съжаление позабравихме колко е важно, а то е в основата на просперитета на една държава, един град, един народ", каза Димов.

    Професионалното образование трябва да бъде насочено към подготовката на можещи и знаещи млади хора, чиито умения да отговарят на пазара на труда в областта. Димов твърди, че в Общината и областта имаме отговорни партньори в лицето на работодателите, които са готови да инвестират в бъдещето на работниците си и че това е правилния път, по който трябва да вървим. Трябва партньорство между обината, гимназията, работодателите и инспектората за осигуряването на квалифицирана и качествена работна ръка.

    Кметът добави, че разликата в условията на сградния фонд между ПГ и останлите училища в града, които са общински, е голяма и  допълни, че тази година с помощта на държавата са стеартирали основни строително-ремонтни дейности и се надява на допънителна подкрепа на Министерството на Образованиете за продължаването на ремонтите.

    Изказа се и директорът на Регионално управление на образованието /РУО/ – Хасково, която заяви, че тя и екипът и вярват, че професионалното образование в Димитровград е наистина приоритет. "Трябва да вярваме, че е приоритет на града и на държавата", допълни тя.

    Приветствие от името на Стефан Димитров, председател на Конфедерацията на индустриалците и работодателите /КРИБ/ – Хасково, изчете Диана Димитрова.

    За дуалното обучение говори и инж. Виолета Донева – зам. директор по УПД от Профисионалната гимазия. Чрез дуалното обучение ученикът получава знания и умения, чрез работа във фирма и обучение в гимназията.

    Инж. Катя Гергинова – старши учител в ПГ говори за това как да се подобри професионалното образование, като наблегна на това, че практическите занятия трябва да бъдат засилени и увеличени в учебната програма. Трябва младежите да се запознаят и научат на практически дейности и фирмена култура, за да бъдат готови да се включат в производствените дейности.

    Според Гергинова произвоствена практика, която вече може да се заплаща на учениците от министерството, трябва да бъде по-гъвкава. Да може да се прави трансфер между профисионалните гимназии, за да могат учениците да се запознават и с други практики. Трябва да бъде по-гъвкава и във  времето, в което могат учениците да ходят в предприятията за производствена практика, защото в момента това е времето от 1-ви до 15 юли, но то не отговоря винаги на нуждите и възможностите на работодателите.

    Представител от Тракийския университет, работила 26 години в Химическия техникум в Димитровград, похвали възпитаниците на Профисионалната гимназия, че са високо ценени в уневерситета за уменията, които са придобили преди да влязат в него . Младежите са получили добра подготовка в областта на техниката, лабораторната работа, микроскопите и др. От тях стават добри лекари, еколози, специалисти по контрол на храни и околна среда.

    В форума се включи и водещият икономист Георги Стоев, той отправи апел към младите хора да търсят повече информация, възможности и контакти с работодателите и бизнеса по места, да видят какво представляват професиите и да могат да се ориентират към това, което им харесва.

    Той призова младите димитровградчани да се запознаят с бизнес каталога, изготвен от „Тракия Тех” по инициатива на Община Димитровград.

    „Това е много важно издание. Това е издание, което четат новите инвеститори и съществуващите работодатели. То съдържа базова информация, която ще ви ориентира много добре, затова използвайте го". Той бе категоричен, че у нас съществуват много митове за българската индустрия – че е стара, мръсна, неплатена, непривлекателна. "Но именно на индустрията се дължат богатите общества. Няма държава, която да е икономически развита и богата, само чрез туризъм", даде пример икономистът. Георги Стоев заяви, че много от малките и средни производители у нас вече въвеждат високи технологии в производствата си.

    Основните цели на форума са популиразиране на професионалното образование, ползите и нуждата от него. Факт е, че в България и в частност Димитровград има нужда все повече от работна ръка за индустрията, която реално излиза от професионалното обучение, което дава подготовка и професия на младежите със средно образование. Но дали подрастващите деца и родителите им се орентират към него, по скоро не.

    В града от десетилетия не се смята за престижно детето да учи в професионалната гимназия, бившите химически, минен или строителен техникум, от които да получи някаква професия. Родителите и младежите се орентират главно към хуманитарните гимназии, ПМГ или ЕГ, и се счита, че в профисионалната гимазия отиват тези деца, на които явно не им се учи и нямат намерение да продължат образованието си по-нагоре. Митове ли са това или не?

    По-амбициозните родители и ученици се насочават към емиграция след хуманитарната гимназия, за да продължат обучението си извън границите на България и да се реализират в чужда страна, главно от западна Европа. Кое е правилно за децата и реализацията им в живота, е въпрос на преценка, но е добре да са се запознали с всички алтернативи, преди да се вземе решение за тяхното бъдеще.

    По думите на  Георги Стоев от "Тракия Тех“ в момента шансовете на среднисти да започнат работа са в полза на тези зършили професионална гимназия, имам много по голям глад на пазара на труда за тях, защото вече са придобили някакви умения, които са им нужни в индустрията. Пак по негови думи среднистите с професия ще започнат на по висока стартова заплата от тези завършили хуманитарна гимназия.

    Христо Христозов

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини