1200 таланти от областта участват в конкурса "Шанс"

    Общинският конкурс за детско творчество "Шанс" започна днес от 9:00 часа в залата на театър "Апостол Карамитев". През тази година конкурсът се провежда под надслов „Пролетно Ухание” в седем направления, съобщи директорът на ОП "Детски и младежки център", Радка Тодорова.

    Около 1200 са тази година участниците, които се включиха в седемте направления на конкурса - литературно творчество, приложно изкуство, изобразително изкуство, фотография, музикално, танцово и театрално изкуство. В надпреварата се включиха деца от детски градини, училища, танцови школи и читалища от цялата хасковска област.

    В направление литературно творчество участваха 33 произведения от които 20 стихотворения и 13 есета. В направление изобразително изкуство рисунките са най- много 355 броя. Понеже винаги децата обичат да рисуват мода и модни тенденции, им беше предоставена възможност да творят и на тема „Мода на бъдещето“. В направление фотография снимките са 151, всички с уловени пролетни мигове. В направление приложно изкуство творбите са 45 като изобразяват пролетни цветя, клончета, пеперуди и цветни градини.

    В направление музикално изкуство участие на сцената на театъра днес и утре ще вземат 131 изпълнения, които включват 71 вокални и 41 инструментални изпълнения на пиано, цигулка, флейта, акордеон, китара и гайда. Останалите 19 изпълнения са на вокални групи от областта.

    Изпълненията в танцовото изкуство са 76 в различните направления. Децата ще танцуват класически балет, съвременни и модерни танци, латино и хип-хоп танци, както и характерни и фолклорни танци. В направление театрално изкуство са 10 школи и клубове, които ще ни демонстрират театралните си умения чрез драматизации, рецитали и скечове.

    Конкурсът цели да осъществява творчески контакти между участници, педагози и изтъкнати представители на българската култура, както й да провокира децата да творят и да създава приятелства.

    Важен акцент при награждаването в конкурса от 2014-та година насам, е връчването на Купата на Кмета на Община Димитровград. Печели я учебното заведение с най-голям рейтинг на участие. Той се определя като се сумират брой творби и брой участия във всички седем направления литературно творчество, изобразително изкуство, фотография, приложно изкуство, музикално изкуство, танцово изкуство и театрално изкуство. За миналата 2018г. Купата на Кмета бе връчена на ОУ „Алеко Константинов”.

    Кой ще бъде носителят на Купата на Кмета за тази година, предстои да разберем утре, 18-ти април, от 17:00 часа, когато ще бъде официалната церемония по награждаване на отличените победители.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Коментари в сайта

    Последни новини